Welkom in Leudal!

Graag heten wij u van harte welkom als inwoner van de gemeente Leudal. Op deze pagina hebben wij informatie verzameld, die u als nieuwe inwoner van onze gemeente van pas kan komen.

Weetjes over Leudal

Centraal in Midden-Limburg, tussen de twee centrumsteden Roermond en Weert in, maar ook gelegen tussen de Peel en de Maas én grenzend aan België, ligt de grote plattelands-gemeente Leudal. Leudal heeft ongeveer 36.000 inwoners verdeeld over 16 dorpskernen en is met een oppervlakte van circa 165 km² één van de grootste gemeenten van Limburg.

De gemeente heeft de ruimte om te wonen, te werken en te recreëren. Er zijn veel bedrijven, winkels, scholen, verenigingen en sportfaciliteiten. Bijzonder is het grote natuurgebied Leudal waaraan de gemeente haar naam ontleent. Ook de dorpskernen beschikken over veel groen. In het uitgestrekte buitengebied zijn vele agrarische bedrijven.

Website

Wilt u zaken doen met de gemeente Leudal, dan kunt u in veel gevallen op deze website terecht. U kunt zelf een digitale afspraak plannen voor het aanvragen van een rijbewijs of paspoort en steeds meer van onze producten en diensten kunt u volledig digitaal aanvragen. En bent u op zoek naar het laatste nieuws of de bekendmakingen, ook deze zijn te vinden op de website. Door u aan te melden voor de e-mailservice bekendmakingen en onze digitale nieuwsbrief ontvangt u alles ook nog eens wekelijks in uw mailbox!

Gemeentebelastingen

Voor alle belastingzaken is de gemeente Leudal aangesloten bij de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW).

Meer informatie over gemeentebelastingen

ViaLimburg

Naast de informatie op onze website, kunt u actuele gemeentelijke informatie lezen in een wekelijkse bijlage van dagblad De Limburger (de VIA). U kunt de VIA gratis meenemen bij één van de ruim 400 afhaalpunten in Limburg.

Lees nu de VIA online

Nee-Ja of Nee-Nee-sticker 

Wilt u geen huis-aan-huis bladen en/of geen ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangen? Plak dan de Nee-Ja of de Nee-Nee-sticker op uw brievenbus. U kunt deze krijgen bij de receptie van het gemeentehuis.

Meer informatie over het de Nee-Ja of Nee-Nee sticker

Afval  

Het huisvuil wordt in de gemeente Leudal opgehaald door de RD Maasland. De ophaaldagen voor rest- en GFT-afval staan vermeld op de afvalwijzer die u ieder jaar in december ontvangt (of download de app MijnAfvalwijzer via uw app-store). Nieuwe bewoners hebben een half jaar de tijd om het containervolume kosteloos te wijzigen naar een ander volume.

Meer informatie over afvalinzameling

Toeristische informatie 

Wilt u meer weten over toerisme in Leudal? Klik dan op onderstaande link. Ook zijn er in het gemeentehuis folders verkrijgbaar met bezienswaardigheden en fiets- en wandelroutes.

Meer informatie over toerisme en recreatie

Dorpsraden / dorpsoverleggen

Om te zorgen voor goed contact tussen gemeente en inwoners, zijn er dorpsraden in het leven geroepen. In totaal zijn er in de gemeente nu 15 dorpsraden.

Meer informatie over dorpsraden

Openingstijden gemeentehuis 

Klik voor de openingstijden van het gemeentehuis en het maken van een afspraak op onderstaande link. Let op: het aanvragen van producten zoals paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen kan uitsluitend op afspraak! 

Meer informatie over de openingstijden van het gemeentehuis

Telefonische bereikbaarheid

Het algemene telefoonnummer van de gemeente Leudal is 0475 – 85 90 00. Als u tijdens kantooruren dit nummer belt, krijgt u een medewerker te spreken.

Als u buiten kantooruren dit nummer belt, dan komt u in een keuzemenu. Via het keuzemenu kunt u de volgende zaken regelen:

  • Meldingen i.v.m. een crisis met gevolgen voor een groot deel van de gemeente.
  • Meldingen i.v.m. een calamiteit met alleen gevolgen voor een bepaalde plek binnen onze gemeente.
  • Meldingen i.v.m. milieuklachten.
  • Meldingen i.v.m. problemen met de riolering.
  • Meldingen i.v.m. gevaarlijke situaties met straatverlichting.

NB Op bepaalde momenten buiten kantoortijden kunnen ook nog meer opties te horen zijn.

Verloren of gevonden voorwerpen  

Bent u iets verloren of heeft u iets gevonden in de gemeente Leudal? Klik op onderstaande link om te weten wat u kunt doen:

Meer informatie over verloren of gevonden voorwerpen
 

Meldpunt

Wilt u een melding doen over het beheer en onderhoud van uw woon- en leefomgeving? Zijn er zaken die betrekking hebben op (sociale) veiligheid of heeft u milieuklachten? Dit kunt u digitaal melden via het formulier Meldpunt Leudal.

Gemeentegids

De gemeente Leudal brengt ieder jaar een nieuwe gemeentegids uit. Deze wordt niet huis-aan-huis wordt bezorgd maar kunt u via deze website digitaal bekijken. Als u toch een papieren gids nodig heeft, kunt u de gids via deze website aanvragen. In deze gids vindt u een uitgebreid adressenoverzicht van alle verenigingen, stichtingen, scholen en instanties die onze gemeente rijk is, aangevuld met andere relevante (toeristische) informatie en plattegronden van de kernen.

Digitale gemeentegids

Buurtpreventie 

In enkele buurten en kernen van Leudal loopt het buurtpreventieproject. In dit project werken bewoners, gemeente en politie samen aan een veilige woon- en leefomgeving.

Meer informatie over buurtpreventie

Bouwen of verbouwen 

Gaat u uw huis (ver)bouwen? In veel gevallen heeft u dan een vergunning nodig of is op een andere manier contact met de gemeente nodig.

Meer informatie over bouwen en wonen

Buurtbemiddeling 

In de gemeente Leudal kunt u gebruikmaken van buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is bedoeld voor alle inwoners van Leudal die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen met buren of buurtgenoten. Natuurlijk verdient het de voorkeur dat u in het geval van een burenconflict er samen met de buren uitkomt. Soms lukt dat echter niet.

Meer informatie over buurtbemiddeling

Burgernet 

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. 

Meer informatie over Burgernet

Hart voor Leudal 

De gemeente Leudal werkt samen met de dorpsraden en EHBO-verenigingen aan een dekkend netwerk van Automatische Externe Defibrillatoren (AED) voor alle kernen, inclusief een netwerk van vrijwilligers. Misschien ook iets voor u? 

Meer informatie over Hart voor Leudal