De inhoud is geladen.

Dorpen

Baexem

Baexem is een aantrekkelijke woonkern door de ligging dichtbij Roermond en de ligging aan de provinciale weg Weert-Roermond. Baexem bewaart waardevolle herinneringen aan het rijke verleden, zoals kasteel den Baexem, Huize de Brias, het klooster Mariabosch, het voormalige klooster Exaeten (momenteel in gebruik als asielzoekerscentrum) en de standaardmolen Aurora.

Buggenum

Karakteristiek voor Buggenum is de fraaie bebouwing langs de Dorpsstraat, waaronder de Sint Aldegundiskerk met haar fraaie interieur en Huis Malborgh. De schrijfster Neel Doff is in 1858 in Buggenum geboren.

Ell

Net als Ittervoort behoorde ook het dorpje Ell vroeger bij Thorn. Van de middeleeuwse kerk zijn nog enkele resten in de huidige kerk opgenomen.
Ten westen van Ell ligt het natuurgebied Heijkersbroek aan de Tungelroyse beek en de Ellerheide

Grathem

In de woonkern Grathem staat een monumentale kerk met een laat-romaanse mergelstenen toren uit de 13e eeuw. De oude kern Grathem is bijzonder fraai en wordt daarom getypeerd als de "parel" van de gemeente. De gerestaureerde watermolen is zeer zeker een bezoek waard. Daarnaast staan er 2 kastelen in Grathem, kasteel Ten Hove en kasteel Groot Buggenum.

Haelen

In Haelen staat Kasteel Aldenghoor; dit is een middeleeuwse burcht. Het hoofdgebouw uit de 17e eeuw heeft 2 vleugels met wolfdaken. Op de binnenhoek is een zwarte ronde toren uit 15e of 16e eeuw van baksteen en mergel. Aan de Roggelseweg ligt het Monument van Verdraagzaamheid. Dit Monument is opgericht als herinnering aan de oorlogsjaren 1940-1945 en aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in het Leudal gebied hun leven hebben verloren.

Haler

Het dorp Haler is omringd door een aantrekkelijk cultuurlandschap. Bijzonder is het eeuwenoude eslandschap. Even buiten Haler ligt de Uffelse watermolen. Haler is uiterst geschikt voor mensen die opzoek zijn naar rust, natuur en fraaie monumenten.

Heibloem

Heibloem ligt ten noorden van Roggel en ligt in een bosrijk gebied met prachtige fiets- en wandelmogelijkheden. Er staat sinds 2000 in Heibloem een monument ter nagedachtenis van geweldslachtoffers zoals Nicky Verstappen. Hij was woonachtig in dit dorp.

Heythuysen

De kern Heythuysen is de grootste kern van de gemeente Leudal. In het winkelcentrum kunt u gezellig winkelen met volop aanbod en parkeergelegenheid. Ook voor de natuurliefhebber heeft Heythuysen veel te bieden. In de directe omgeving liggen fraaie natuurgebieden, zoals het Leudal tussen Heythuysen en Neer en de loof- en naaldbossen langs de Leu- en Zelsterbeek. De Beylshof is een natuurgebied ten zuiden van Heythuysen aan de Tungelroyse beek. Ten noorden van de kern bevinden zich de bossen van Heibloem en de natuurgebieden in het gebied Caluna. Daarnaast heeft Heythuysen een aantal bezienswaardigheden, zoals de Sint Antoniusmolen, de missiekapel en galerie In 't Vergulde Hirt.

Horn

Kasteel Horn is met zijn ovaalvormige burchtmuur in hoofdzaak 15e en 16e eeuws, maar kent ook restanten uit de 14e eeuw. Dit stamhuis van de heren van Horn verkeert  in goede staat van onderhoud. Rondom het kasteel ligt een fraai wandelpark. Daarnaast liggen in Horn 2 windmolens, De Hoop en De Welvaart, die op gezette tijden draaien

Hunsel

De kern Hunsel vroeger behoorde tot het land van Kessenich (België). Hier liggen nog enkele oude boerderijen en kapelletjes. De gedeeltelijk uit 1839 stammende Jacobuskerk is gebouwd op de fundamenten van de middeleeuwse kerk. Even verderop stroomt de Uffelse beek. Kenmerkend voor het landschap rondom Hunsel zijn de hogere zandgronden met houtwallen.

Ittervoort

Ittervoort behoorde vroeger tot het vorstendom Thorn en ligt op de plaats waar de Itterbeek het natuurgebied ’het Vijverbroek’ instroomt. Hier kruiste vroeger de Romeinse weg Tongeren-Nijmegen via een doorwaadbare plaats de Itterbeek. Aan de overzijde van de Napoleonsweg staat de parochiekerk uit de 19e eeuw. Tussen Neeritter en Ittervoort ligt een watermolen, de Schouwsmolen

Kelpen-Oler

Kelpen-Oler is een kleine kern. De parochiekerk werd gebouwd in 1935 naar een ontwerp van J.Th.J. Cuypers en P. Cuypers junior uit Roermond. De kerk midden tussen Kelpen en Oler was het begin van de vorming van de gezamenlijke woonkern Kelpen-Oler. Kelpen en Oler worden voor het eerst vermeld in 1329. Enkele bodemvondsten wijzen er echter op dat dit gebied ook in de prehistorie reeds werd bewoond. Het Keversbroek is een mooi natuurgebied in de omgeving van Kelpen-Oler. Aan de rand van deze woonkern ligt het bedrijventerrein Kelperheide.

Neer

De kern Neer heeft een paar toeristische pareltjes, zoals de bierbrouwerij, het klooster Keizerbosch en de oude Friedesse watermolen, midden in het dorp. Een bezoek aan het historische dorpscentrum met imposante kerk en fraaie historische panden en geveltjes is een aanrader. In de omgeving van het dorp kunt u onder meer genieten van de prachtige vergezichten over de Maas en van de Neerbeek met zijn vistrappen. Daarnaast is Neer bekend om het windmolenpark aan de rand van het dorp.

Neeritter

Neeritter was vroeger een heerlijkheid aan de Itterbeek en was volledig omwald. Van deze omwalling zijn slechts nog enkele resten zichtbaar. Rond het centraal gelegen Frankische pleintje vindt u monumentale woonhuizen en boerderijen, waaronder het 15e eeuwse gasthuis. De Sint Lambertuskerk bestaat uit een 13e eeuwse toren bekroond met de zogenaamde Peperbus. Op korte afstand van de dorpskern ligt de Itterse Heide, een landschap van bosperceeltjes, houtwallen en akkers.

Nunhem

Het gastvrije dorpje Nunhem wordt omgeven door het prachtige Leudalgebied en door de rivier de Maas. Na een wandel- of fietstochtje door het Leudal kunt u in Nunhem op een terras lekker even bijkomen. Op uw weg terug kunt u nog even een uit 1719 daterende hoeve Huize Nunhem meepikken. Maar ook de monumentale Sint Servatiuskerk is een bezoek meer dan waard.

Roggel

Gastvrij en actief Roggel staat bekend als een aantrekkelijk dorp waar altijd wel wat te beleven valt. Er is een groot recreatiepark met zwembad, speeltuin, camping en manege. Een aantal maal per jaar wordt een drukbezochte markt gehouden. Buiten het dorp ligt de Sint Petrusmolen uit 1866.