Woont u in Leudal, heeft u een verblijfsvergunning type III of IV en wilt u naar het buitenland? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen indien u geen paspoort van uw thuisland heeft.

Hoe werkt het?

U kunt een vluchtelingenpaspoort aanvragen als u:

  • in het bezit bent van verblijfsdocument III of IV of V;
  • geen paspoort van uw land van herkomst hebt;
  • in Nederland woont, maar u hebt niet de Nederlandse nationaliteit;
  • staat ingeschreven bij de gemeente waar u het paspoort aanvraagt.

Kinderen met een verblijfsvergunning hebben een eigen vluchtelingenpaspoort nodig. Om deze aan te vragen, is schriftelijke toestemming nodig van de ouders of een voogd.

Afspraak maken

Het aanvragen én ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Maak een afspraak

Het vluchtelingenpaspoort kunt u na 7 werkdagen ophalen.

Kosten

De kosten voor een vluchtelingenpaspoort bedragen €63,40.
Een toeslag voor een spoedaanvraag kost € 57,05.

Wat heb ik nodig

  • Uw verblijfsdocument
  • Het paspoort van uw thuisland en uw oude vluchtelingenpaspoort. Ook als deze niet meer geldig zijn.
  • Een recente pasfoto, niet ouder dan 6 maanden die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link). Schoolfoto's zijn niet geschikt en worden niet geaccepteerd
  • Pinpas of contant geld: u betaalt de kosten bij aanvraag

Meer informatie

Geldigheid

Hoe lang uw vluchtelingenpaspoort geldig is hangt af van de duur van uw verblijfsvergunning. Maximaal is uw vluchtelingenpaspoort 5 jaar geldig.

Kwijt of gestolen

Is uw vluchtelingenpaspoort zoek of gestolen? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Maak hiervoor gebruik van het digitale formulier "Verklaring vermissing identiteitsdocumenten". U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Daarna kunt u direct uw nieuwe vluchtelingenpaspoort aanvragen. Vindt u uw vluchtelingenpaspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort

Als u een geldige verblijfsvergunning heeft, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort aanvragen bij de gemeente. Met deze paspoorten kunt u naar alle landen reizen, behalve naar uw land van herkomst. Welk paspoort u aanvraagt, hangt af van uw status. Heeft u een vluchtelingenstatus? Dan vraagt u een vluchtelingenpaspoort aan. Heeft u geen vluchtelingenstatus? Dan vraagt u een vreemdelingenpaspoort aan.