Vreemdelingenpaspoort

Woont u in Leudal, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit en kunt u van uw thuisland geen paspoort krijgen? Dan kunt u in bepaalde gevallen een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Hiermee kunt u naar alle landen reizen behalve het land van herkomst.

Hoe werkt het?

U kunt een vreemdelingenpaspoort aanvragen als u:

  • geen vluchtelingenstatus hebt;
  • geen paspoort van uw land van herkomst hebt;
  • in Nederland woont, maar u hebt niet de Nederlandse nationaliteit;
  • een verblijfsvergunning hebt;
  • staat ingeschreven bij de gemeente waar u het paspoort aanvraagt.

U kunt geen paspoort verkrijgen van uw eigen autoriteiten.

Kinderen met een verblijfsvergunning hebben een eigen vreemdelingenpaspoort nodig. Om deze aan te vragen, is schriftelijke toestemming nodig van de ouders of een voogd. Voor kinderen gelden dezelfde voorwaarden als voor volwassenen.

Telefonisch een afspraak maken

Neem telefonisch contact op voor het maken van een afspraak via (0475) 85 90 00. Het aanvragen én ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Het kan 2 tot 4 maanden duren voordat het vreemdelingenpaspoort klaar is.

Kosten

De kosten voor een vreemdelingenpaspoort bedragen €58,85
Een toeslag voor een spoedaanvraag kost € 53,00

Wat heb ik nodig

  • Uw geldige verblijfsvergunning
  • Eventueel het oude vreemdelingenpaspoort en het oude paspoort uit het land van herkomst. Ook als deze niet meer geldig is.
  • Bewijsstukken die aantonen dat u geen paspoort uit het land van herkomst kunt krijgen. Dit kunnen kopieën zijn van 2 serieuze aanvragen bij uw eigen ambassade. Of een reactie van een ambassade/consulaat dat ze geen paspoort kunnen leveren.
  • Een recente pasfoto, niet ouder dan 6 maanden die voldoet aan de pasfoto-eisen. Schoolfoto's zijn niet geschikt en worden niet geaccepteerd
  • Pinpas of contant geld: u betaalt de kosten bij aanvraag

Hoe lang duurt het

Het duurt 2 tot 4 maanden voordat uw vreemdelingenpaspoort klaar is. De procedure duurt zo lang, omdat de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken meebeslissen over uw aanvraag. U haalt uw vreemdelingenpaspoort persoonlijk op. Als u een vreemdelingenpaspoort ophaalt voor uw kind, neemt u uw kind mee.

Vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort

Als u een geldige verblijfsvergunning heeft, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort aanvragen bij de gemeente. Met deze paspoorten kunt u naar alle landen reizen, behalve naar uw land van herkomst. Welk paspoort u aanvraagt, hangt af van uw status. Heeft u een vluchtelingenstatus? Dan vraagt u een vluchtelingenpaspoort aan. Heeft u geen vluchtelingenstatus? Dan vraagt u een vreemdelingenpaspoort aan. 

Meer informatie

Geldigheid

Het vreemdelingenpaspoort geldt voor de duur van de verblijfsvergunning. Een vreemdelingenpaspoort is maximaal vijf jaar geldig.

Kwijt of gestolen

Is uw vreemdelingenpaspoort zoek of gestolen? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Maak hiervoor gebruik van het digitale formulier "Verklaring vermissing identiteitsdocumenten". U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Daarna kunt u direct uw nieuwe vreemdelingenpaspoort aanvragen. Vindt u uw vreemdelingenpaspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig.