Kosten

Tarieven reisdocumenten
ProductLeeftijdkostSpoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Nederlands paspoort18 jaar of ouder€ 71,35€ 48,60is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Nederlands paspoortjonger dan 18 jaar€ 53,95€ 48,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Zakenpaspoort18 jaar of ouder€ 71,35€ 48,60is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen18 jaar of ouder€ 53,95€ 48,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Tweede paspoort18 jaar of ouder€ 71,35€ 48,60is 2 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)

Wat zijn de kosten?

 • Een paspoort voor volwassenen: € 71,35 (10 jaar geldig)
 • Een paspoort voor jongeren tot 18 jaar: € 53,95 (5 jaar geldig)
 • Extra kosten bij spoedaanvraag paspoort: € 48,60
 • Zakenpaspoort: € 71,35 (10 jaar geldig)
 • Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen: € 53,95 (maximaal 5 jaar geldig)
 • Tweede paspoort: € 71,35

Afspraak maken

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen én ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. U kunt het paspoort zonder afspraak afhalen bij de receptie. Vergeet hierbij niet uw oude paspoort mee te nemen, deze wordt door ons vernietigd of ongeldig gemaakt.

Maak een afspraak

Spoedaanvraag

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Voor een spoedaanvraag betaalt u € 48,60 extra boven op de standaardprijs. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem contact op met de gemeente voor de voorwaarden en gang van zaken via tel: (0475) 85 90 00. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar www.defensie.nl voor een noodpaspoort. Voor een spoedaanvraag hoeft u geen afspraak te maken. Als u de aanvraag doet vóór 14.00 uur, dan kunt u het document de volgende dag na 10.00 uur bij de receptie ophalen.

Wat heb ik nodig?

Meenemen bij de aanvraag van een paspoort

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • Pinpas of contant geld: u betaalt de kosten bij aanvraag

Jonger dan 18 jaar

 • Jezelf. Je vraagt je paspoort persoonlijk aan en haalt het zelf op. Je ouders of verzorgers mogen meekomen
 • Al je identiteitsbewijzen en paspoorten. Ook als ze zijn verlopen
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • Schriftelijke toestemming van je beide ouders of degenen die het gezag hebben. Laat ze het formulier "Toestemming reisdocument minderjarige" invullen
 • Legitimatiebewijs of kopie legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben
 • Pinpas of contant geld: je betaalt de kosten bij aanvraag

Meer informatie

Kaart in de bus? Tijd voor actie

De gemeente houdt nauwkeurig bij wanneer uw paspoort verloopt. Ongeveer 5 weken daarvoor, sturen wij u een kaartje. Dan is het tijd voor actie en moet u een nieuw paspoort aanvragen.

Geldigheid

 • Een paspoort voor volwassenen: 10 jaar geldig
 • Een paspoort voor kinderen en jongeren onder 18 jaar: 5 jaar geldig
 • Een paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen: maximaal 5 jaar geldig
 • Een zakenpaspoort: 10 jaar geldig.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort zoekgeraakt of gestolen? Meld dit zo snel mogelijk bij de gemeente. Maak hiervoor gebruik van het digitale formulier "Verklaring vermissing identiteitsdocumenten". U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. 

Als u niet de mogelijkheid heeft om de vermissing digitaal door te geven, kunt u zonder afspraak bij de gemeente terecht om de vermissing te laten registreren. Let wel: u kunt dan niet meteen een nieuw paspoort/identiteitskaart/rijbewijs* aanvragen, tenzij het een spoedaanvraag betreft. In andere gevallen dient u voor de aanvraag van uw nieuwe document een afspraak te maken.

Heeft u een vermoeden van misbruik of bent u slachtoffer geworden van misbruik van uw paspoort? Meld dit dan eerst bij de politie en daarna bij de gemeente. Vraag zo snel mogelijk een nieuw paspoort aan. Lees meer over identiteitsfraude op de website van het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI).

Paspoort teruggevonden

Vindt u na het aanvragen van een nieuw paspoort het oude paspoort toch nog terug? Lever uw oude paspoort dan in bij de gemeente. Het is namelijk niet meer geldig.

Verlies van meer identiteitsbewijzen

Bent u drie of meer identiteitsbewijzen binnen vijf jaar kwijtgeraakt dan kan het langer duren voordat u een nieuw document krijgt. Een spoedaanvraag is in dat geval niet mogelijk.

Verlies in het buitenland

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de plaatselijke politie en vraag bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuwe identiteitskaart of een noodpaspoort (of nooddocument) aan. Terug in Nederland vraagt u dan een nieuw paspoort aan en geeft het proces-verbaal aan de gemeente.

Verlies van een buitenlands identiteitsbewijs

Bij het kwijtraken van een buitenlands identiteitsbewijs doet u aangifte bij de politie. Dit geldt ook als u een identiteitsbewijs uit Curaçao, St. Maarten, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius en Saba verliest.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebt u een andere achternaam dan zij? Dan levert dit mogelijk problemen op bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Meer informatie zie www.defensie.nl.

Zakenpaspoort

Reist u veel waardoor u veel stempels in uw paspoort krijgt? Dan kan uw paspoort vol raken, voordat het is verlopen. Om dat te voorkomen kunt u bij uw aanvraag om een 'zakenpaspoort' vragen. Dat is een gewoon paspoort, maar het heeft meer bladzijden voor stempels.

Meer informatie

Overige producten

Identiteitskaart aanvragen

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op via het contactformulier

Marij de Loo

Marij de Loo

Medewerker Burgerbedrijvenplein