Wat zijn de kosten?

 • Nieuw rijbewijs: € 41,60
 • Extra kosten bij spoedaanvraag rijbewijs: € 34,10
 • Gezondheidsverklaring: € 41,50

Afspraak maken

Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen én ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar. U kunt het rijbewijs zonder afspraak afhalen bij de receptie. Bent u net geslaagd voor uw rijbewijs en wilt u een eerste aanvraag doen? Dan kan dit ook zonder afspraak. 

Maak een afspraak

Spoedaanvraag

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Voor een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra boven op de standaardprijs. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem contact op met de gemeente voor de voorwaarden en gang van zaken via tel: (0475) 85 90 00. Voor een spoedaanvraag hoeft u geen afspraak te maken. Als u de aanvraag doet vóór 14.00 uur, dan kunt u het document de volgende dag na 10.00 uur bij de receptie ophalen.

Wat heb ik nodig?

Meenemen bij de aanvraag van een rijbewijs

 • Een pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden en moet voldoen aan de pasfoto-eisen
 • Bij eerste aanvraag en vermissing: een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument
 • Pinpas of contant geld: u betaalt de kosten bij aanvraag
 • Bij verlenging of categorie-uitbreiding: uw oude rijbewijs

Meer informatie

Geldigheid

Een rijbewijs is 10 jaar geldig, behalve in de volgende situaties:

 • rijbewijs voor vrachtwagen of bus: 5 jaar geldig
 • u bent tussen de 65 en 70 jaar, rijbewijs geldig tot uw 75e verjaardag
 • u bent tussen de 70 en 75 jaar, 5 jaar geldig
 • u bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring)
 • bij een verplichting tot medische keuring in verband met ziekte: afhankelijk van keuring

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs zoek of gestolen in Nederland? U kunt de vermissing van uw rijbewijs op twee manieren doorgeven:

 1. U kunt dit met DigiD doorgeven via de website van de RDW . Hierdoor kan er geen misbruik meer gemaakt worden van uw vermiste rijbewijs. U ontvangt een brief met de bevestiging dat uw rijbewijs ongeldig is. Daarna vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente. U dient hiervoor een afspraak te maken. U kiest dan voor het product Rijbewijs met vermissing.
 2. Daarnaast kunt u ook altijd nog bij de gemeente terecht om de vermissing te laten registreren. Hier moet u persoonlijk voor langskomen.
  Let wel: u kunt dan niet meteen een nieuw rijbewijs aanvragen, tenzij het een spoedaanvraag betreft. In andere gevallen dient u voor de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs een afspraak te maken. U kiest dan voor het product Rijbewijs met vermissing.

Is uw Nederlands rijbewijs zoek of gestolen in het buitenland? U heeft aangifte van vermissing gedaan bij de plaatselijke politie in het buitenland. U krijgt een aangiftebewijs mee. U kunt een afspraak maken voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij de gemeente. U moet dan ook een verklaring van vermissing invullen.

Rijbewijs teruggevonden

Vindt u na het aanvragen van een nieuw rijbewijs het oude rijbewijs toch nog terug? Lever uw oude rijbewijs dan in bij de gemeente. Het is namelijk niet meer geldig.

Verlies van meer identiteitsbewijzen

Bent u drie of meer identiteitsbewijzen (paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs) binnen vijf jaar kwijtgeraakt dan kan het langer duren voordat u een nieuw document krijgt. Een spoedaanvraag is in dat geval niet mogelijk.

Nieuw rijbewijs

Na verlies of diefstal van uw rijbewijs, kunt u voor het nieuwe rijbewijs kiezen uit:

1. Een rijbewijs met dezelfde einddatum als uw oude rijbewijs. U hoeft dan geen gezondheidsverklaring aan te vragen of een medische keuring te ondergaan;

2. Een rijbewijs met een latere einddatum dan uw oude rijbewijs. Had u voor uw oude rijbewijs een gezondheidsverklaring en een medische keuring nodig? Dan is dat nu ook het geval.

Geef tijdens uw aanvraag aan de balie uw voorkeur aan.

Gezondheidsverklaring

Een Gezondheidsverklaring van het CBR heeft u in de volgende gevallen nodig:

 • verlengen rijbewijs bij 75 jaar of ouder
 • om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte)
 • bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging
 • bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie
 • bij rijbewijzen voor diplomatieke ambtenaren en hun gezinsleden
 • bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool

De verklaring vraagt u eenvoudig online aan via www.cbr.nl. Uiterlijk binnen 4 weken krijgt u reactie en kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

U kunt ook telefonisch een Gezondheidsverklaring aanvragen bij het CBR via tel: 0900 - 0210, optie 5. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Nadat u het bedrag inclusief portokosten aan het CBR heeft overgemaakt, stuurt het CBR de Gezondheidsverklaring naar u toe.

U kunt ook een Gezondheidsverklaring kopen in het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Medische keuring voor rijbewijs

Een medische keuring is nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
 • u een medische beperking hebt
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). U kunt zich niet laten keuren door uw huisarts, ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts

Start de procedure op via www.cbr.nl. Doe dit minimaal 13 weken voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs.

Categorie T op rijbewijs

Per 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Dit is om met een tractor of voertuig met beperkte snelheid te mogen rijden op de openbare weg. Lees hierover meer op https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/rijbewijscategorieen.

Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op www.rdw.nl.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je soms al eerder je rijbewijs halen. Meer informatie vind je bij www.2toDrive.nl.

Code 95 voor beroepschauffeurs

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die achter een voertuigcategorie is geplaatst  Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid. Voor meer informatie over het verkrijgen van code 95 zie de website van het CBR.

Heeft deze informatie u geholpen?