Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs zoek of gestolen in Nederland? U kunt de vermissing van uw rijbewijs op twee manieren doorgeven:

  1. U kunt dit met DigiD doorgeven via de website van de RDW(externe link) . Hierdoor kan er geen misbruik meer gemaakt worden van uw vermiste rijbewijs. U ontvangt een brief met de bevestiging dat uw rijbewijs ongeldig is. Daarna vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente. U dient hiervoor een afspraak te maken. U kiest dan voor het product Rijbewijs met vermissing.
  2. Daarnaast kunt u ook altijd nog bij de gemeente terecht om de vermissing te laten registreren. Hier moet u persoonlijk voor langskomen.
    Let wel: u kunt dan niet meteen een nieuw rijbewijs aanvragen, tenzij het een spoedaanvraag betreft. In andere gevallen dient u voor de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs een afspraak te maken. U kiest dan voor het product Rijbewijs met vermissing.

Is uw Nederlands rijbewijs zoek of gestolen in het buitenland? U heeft aangifte van vermissing gedaan bij de plaatselijke politie in het buitenland. U krijgt een aangiftebewijs mee. U kunt een afspraak maken voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij de gemeente. U moet dan ook een verklaring van vermissing invullen.

Rijbewijs teruggevonden

Vindt u na het aanvragen van een nieuw rijbewijs het oude rijbewijs toch nog terug? Lever uw oude rijbewijs dan in bij de gemeente. Het is namelijk niet meer geldig.

Verlies van meer identiteitsbewijzen

Bent u drie of meer identiteitsbewijzen (paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs) binnen vijf jaar kwijtgeraakt dan kan het langer duren voordat u een nieuw document krijgt. Een spoedaanvraag is in dat geval niet mogelijk.

Nieuw rijbewijs

Na verlies of diefstal van uw rijbewijs, kunt u voor het nieuwe rijbewijs kiezen uit:

1. Een rijbewijs met dezelfde einddatum als uw oude rijbewijs. U hoeft dan geen gezondheidsverklaring aan te vragen of een medische keuring te ondergaan;

2. Een rijbewijs met een latere einddatum dan uw oude rijbewijs. Had u voor uw oude rijbewijs een gezondheidsverklaring en een medische keuring nodig? Dan is dat nu ook het geval.

Geef tijdens uw aanvraag aan de balie uw voorkeur aan.