Als u wilt afwijken van wat er nu mogelijk is volgens een omgevingsplan, dan vraagt u met een omgevingsvergunning toestemming aan om van dat omgevingsplan af te wijken.

Wat is een BOPA?

Als u een plan heeft dat in strijd is met de regels van het omgevingsplan, dan is het mogelijk om toch een vergunning te krijgen, voor het mogen afwijken van de regels. Dit heet een BOPA: een buitenplanse afwijking van het omgevingsplan. Bijvoorbeeld wanneer je je woning wilt uitbreiden maar die uitbreiding niet voldoet aan de maten die in het omgevingsplan worden genoemd. Of wanneer u een gebouw wilt gebruiken voor een andere functie dan in de regels is toegestaan. 

Vergunningcheck

De vergunningcheck(externe link) vertelt u voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Behalve voor het afwijken van het omgevingsplan. U moet zelf opzoeken of uw plan past binnen het omgevingsplan(externe link).

Een aanvraag

Een omgevingsvergunning voor het afwijken van een omgevingsplan bestaat altijd uit 1 of meerdere activiteiten, afhankelijk van wat u gaat doen en waar u dat gaat doen. 

  • De basis is het afwijken van het omgevingsplan. 
  • Heeft u een droom of idee, maar is het nog niet uitgewerkt? De intaketafel is er om uw droom of idee te bespreken. We bespreken dan of de ontwikkeling perspectief heeft en kansrijk is.  
  • Met de vergunningcheck kijkt u of u een melding of omgevingsvergunning voor de bouwactiviteit nodig heeft. Ook ziet u welke andere toestemmingen er eventueel ook nodig zijn (bijvoorbeeld slopen, monument, bouwen).
  • Wij adviseren u om eerst een conceptverzoek in te dienen. U hoort dan of uw plannen kansrijk en haalbaar zijn. Ook hoort u of uw plan past binnen het omgevingsplan. En welke procedure er nodig is. We geven u dan ook aan welke gegevens u moet aanleveren.
  • Past uw plan niet rechtstreeks in het omgevingsplan dan kunt u een aanvraag doen voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA). Er zijn hiervoor 2 mogelijkheden:
    1. Bouwactiviteit omgevingsplan
      Gaat u ook bouwen of verbouwen? Dan vraagt u de activiteit ‘Bouwactiviteit omgevingsplan’ aan.
    2. Afwijken van regels van het omgevingsplan
      Wanneer er geen bouwwerkzaamheden nodig zijn voor uw plan, maar u alleen wil afwijken van het toegestane gebruik van een bouwwerk of van gronden, dan kunt u de activiteit ‘Afwijken van regels van het omgevingsplan’ aanvragen. 
  • Een omgevingsdialoog is een verplicht onderdeel van de aanvraag omgevingsvergunning. 

Hoe werkt het?

Een aanvraag omgevingsvergunning kunt u indienen via het omgevingsloket. 

Direct naar het omgevingsloket(externe link)

Indieningsvereisten

Een aanvraag omgevingsvergunning voor het afwijken van een omgevingsplan moet ruimer beoordeeld worden dan een aanvraag die past binnen de regels van een omgevingsplan. Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) moet voldoen aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties en aan de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).

Om dit te kunnen beoordelen stelt de gemeente Leudal aanvraagvereisten verplicht voor een BOPA aanvraag. De aanvraag moet een goede onderbouwing voor de fysieke leefomgeving bevatten. Uit de onderbouwing moet blijken dat de activiteit in overeenstemming is met een evenwichtige toedeling van functies aan locaties en dat de activiteit ook uitvoerbaar is.

Afhankelijk van de grootte van het plan en de grootte van de afwijking is een de een beknopte of een uitgebreide onderbouwing nodig.

Hieronder staan 2 voorbeeld handleidingen waarin is aangegeven welke onderdelen de onderbouwing moet bevatten. Een adviseur, die u zelf kan inschakelen, kan u hiermee helpen. 

Hoe lang duurt het?

Meestal kan een BOPA via een reguliere procedure worden afgehandeld (8 weken + mogelijkheid tot verlenging met 6 weken). Soms is echter een langere procedure van toepassing. U ontvangt na het indienen van de aanvraag een procedurebevestiging.

Wat kost het?

Voor het aanvragen van een vergunning betaalt u leges. Meer informatie hierover vindt u op de pagina ‘Leges omgevingswet’.

Heeft u vragen?