Logo duurzaam Leudal

De gemeente Leudal is bezig met de ontwikkeling van een duurzaam mobiliteitsplan. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

In onze visie op duurzame mobiliteit ligt de nadruk op het meer gebruikmaken van fietsen en openbaar vervoer. Vanwege de landelijkheid van onze gemeente is dat een uitdaging. Bij duurzaamheid hoort bovendien een sociaal aspect, wat betekent dat we ook moeten zorgen voor de doorlopende bereikbaarheid en betaalbaarheid van het ov.

Daarnaast willen wij het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. Hiervoor is het vooral belangrijk dat er voldoende laadpalen in de omgeving te vinden zijn. De gemeente moet hierin het goede voorbeeld geven en werkt met het programma Duurzame Deelmobiliteit, waarbij elektrische auto’s in de gemeentelijke organisatie geïntroduceerd worden in een bovenregionaal project.

Bij de verduurzaming van het wagenpark moet er ruimte komen voor innovatieve oplossingen, denk aan geautomatiseerde trucks, bussen op waterstof of elektrische deelauto’s. Dit staat allemaal nog in de kinderschoenen.

Ook ons gedrag speelt een rol bij duurzame mobiliteit. Het kan helpen om voordat men de auto pakt, eerst na te denken of de bestemming niet per fiets of ov kan worden bereikt. Voor automobilisten is het belangrijk dat de bandenspanning van de auto in de gaten gehouden wordt, zeker auto’s die rijden op fossiele brandstof. Een te lage bandenspanning zorgt voor onnodig extra brandstofverbruik en uitstoot, en dus ook onnodig hoge kosten voor de consument. Een te lage bandenspanning kan bovendien gevaarlijk zijn op de weg.