Kwaliteitsborging en bijzondere lokale omstandigheden
Op 1 januari 2024 is de ‘Omgevingswet’ en de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ in werking getreden.
Doe de vergunningcheck
Met de vergunningscheck controleert u of u voor het bouwwerk een vergunning en/of melding nodig hebt, of dat het vergunningsvrij kan worden gebouwd.
Voor bepaalde bouwwerken heeft u een bouwmelding + vergunning omgevingsplan activiteit nodig. Voor andere bouwwerken een omgevingsvergunning bouw activiteit en omgevingsplan activiteit. In de vergunningcheck komt u daar achter.
Wat geldt er voor de bouwmelding
Als u een bouwmelding moet indienen, dan bouwt u onder toezicht van een kwaliteitsborger. Daarnaast heeft u ook nog een omgevingsvergunning nodig voor de omgevingsplan activiteit.
- U moet voor dat u kunt gaan bouwen een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen/contracteren;
- Uw kwaliteitsborger moet vooraf toetsen of uw bouwplan aan de technische regels voldoet;
- Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke risico’s er zijn;
- Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke maatregelen er moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat uw bouwplan uiteindelijk aan de regels voldoet;
- De kwaliteitsborger moet een borgingsplan opstellen waarin hij de risicobeoordeling en controlemaatregelen vastlegt. Tevens moet hij aangeven met welk kwaliteitsinstrument hij werkt.
Met dit borgingsplan moet u, of uw architect/bouwadviseur/aannemer, via het omgevingsloket een bouwmelding indienen bij de gemeente. Hierbij moet u tevens aangeven welke kwaliteitsborger u heeft gecontracteerd. Deze bouwmelding moet uiterlijk 4 weken voor dat u wilt gaan bouwen zijn ingediend bij de gemeente. Indien de melding akkoord is ontvangt u daarvan een bevestiging.
Als de vergunning is verleend EN de melding akkoord is, mag u gaan bouwen.
Waar vind ik een kwaliteitsborger?
In het register https://register.tlokb.nl/kb/ vindt u een overzicht van de toegelaten kwaliteitsborgers incl. hun toegepaste instrumenten.
Wilt u in 2024 gaan bouwen? Dan moet u een aantal stappen nemen voordat de bouw kan beginnen. In de video van IPLO ziet u wat u moet doen als een architect of aannemer bouwplannen voor u gaat uitvoeren of als u zelf gaat bouwen. De informatie in de video geldt voor verbouw op z'n vroegst op 1 januari 2025.
Bijzondere Lokale omstandigheden
Bij het bouwen onder kwaliteitsborging dienen specifieke lokale omstandigheden of risico's worden meegenomen als uitgangspunt voor de risicobeoordeling en het borgingsplan. Hieronder leest u meer over de 7 lokale omstandigheden die mogelijk een rol kunnen spelen bij uw project. Let op, de lijst is niet uitputtend, het kan zijn dat er op een specifieke locatie nog andere specifieke lokale omstandigheden een rol spelen.
Tijdens de bouw
Tijdens het bouwen zal de kwaliteitsborger de bouwwerkzaamheden controleren.
Uw aannemer moet tijdens de bouw een dossier bijhouden waarmee hij vastlegt wat hij precies bouwt en aantoont dat hij voldoet aan de regels en het borgingsplan.
De kwaliteitsborger en de aannemer moeten ervoor zorgen dat eventuele fouten tijdens de bouw worden verholpen.
Gereed melden
Klik hieronder voor het gereedmelden van uw bouwplan
Als uw bouwplan klaar is en aan alle regels voldoet stelt de kwaliteitsborger een verklaring op.
Deze verklaring moet u samen met het dossier van de aannemer (inclusief tekeningen en berekeningen van het bouwwerk, gebruiksfuncties, gebruikte materialen, handleidingen en onderhoudsrichtlijnen voor installaties/apparatuur etc.) als gereedmelding naar de gemeente sturen via het DSO. Na 2 weken mag u uw bouwwerk in gebruik nemen.
Wat kost het?
De bouwmelding is gratis. Wel betaalt u leges voor de vergunning omgevingsplan activiteit. Zie daarvoor de pagina leges omgevingswet.
Meer weten?
Op de pagina Bouwmelding en gereedmelding bij de technische bouwactiviteit | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl) is nog meer informatie te vinden over bouwen met een kwaliteitsborger en de gereedmelding.