Gemeente Leudal probeert ook dit seizoen overlast van bladval van gemeentebomen zoveel mogelijk te beperken. De mate en spreiding van bladval is sterk afhankelijk van de boomsoort en de weersomstandigheden. Op sommige momenten is er toch enige hinder van bladval. Door het bladafval te ruimen, proberen we voor u zoveel mogelijk het overlast te beperken. We treffen hiervoor de volgende maatregelen.

Bladkorven

Vanaf 14 oktober worden de bladkorven tot aan het nieuwe jaar weer geplaatst. De korven zijn bedoeld voor bladafval van de gemeentebomen en niet voor afval uit eigen tuin. Op de tekeningen kunt u zien waar de bladkorven geplaatst zijn (blauwe bolletjes op tekeningen). Op enkele locaties zijn met dranghekken grote bladkorven gecreëerd. We streven er naar de korven wekelijks te ledigen.

Externe bladzuigwagen

Het bladzuigen met bladzuigwagens in de kernen wordt verzorgd door een extern bedrijf.  Op moeilijk bereikbare plaatsen (parkeerplaatsen, wegversmallingen, obstakels en dergelijke.) wordt het blad met bladblazers de rijbaan opgeblazen, zodat het blad meegenomen kan worden door de bladzuiger. De gemeente heeft per kern een route opgesteld voor de bladzuigwagen (raadpleeg de rode lijnen op de kaarten). Daarnaast wordt in bosrijke gebieden een paar keer in het bladseizoen een trekker met bladblazer ingehuurd om de fietspaden in het buitengebied schoon te blazen.

Reinigingsdienst Maasland

De veegwagen van Reinigingsdienst Maasland ( RD Maasland) veegt frequent in de periode van bladval. Hoofdzakelijk in alle kernen op locaties waar relatief veel gemeentebomen staan.

Belangrijk om te weten

 • er mag alleen gemeentelijk bladafval storten en dus géén snoeiafval, plastic zakken of huisvuil, bij misbruik worden de korven definitief verwijderd;
 • de korven worden regelmatig geledigd door de buitendienst;
 • soms zien we dat inwoners, met een grote aanhangers of kar, grote hoeveelheden bladafval (vaak uit eigen tuin) deponeren in een bladkorf. Deze inwoners mogen deze hoeveelheden afleveren  bij het milieupark te Roggel (2 m3 gratis per week) en niet dumpen in de bladkorven.
 • Een veel gestelde vraag is: “Wanneer of op welke dag komt de bladzuiger?”
  Dit kunnen we nooit van te voren zeggen. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid bladafval.  Daarnaast wordt er vaker gekiept, dit kost extra tijd.
 • In het najaar is blad overlast. Het woord “overlast” is subjectief. Want bladeren in de tuin bieden ook bescherming aan planten, bijvoorbeeld tegen nachtvorst. Bovendien is het ook een belangrijke voedselbron voor vogels in de winterperiode. In de bladlaag bevinden zich veel insecten.

Bruikbare tips

 • u mag blad in de molgoot (de kant van de weg) vegen;
 • treft u een volle bladkorf aan, dan mag u het blad ernaast deponeren;
 • indien u de mogelijkheid heeft mag u uw bladafval naar Milieupark Roggel brengen. Hier mag u 2 m3 GRATIS brengen per week. Voor informatie en openingstijden kijk op www.rdmaasland.nl. Let op dat u uw geldige RD Maasland afvalpas meeneemt.
 • De locaties van de bladkorven en de veegroutes van de bladzuiger kunt u vinden op www.leudal.nl onder het kopje ‘Bladafval’;
  Locaties waar de externe bladveger niet wordt ingezet wordt, veegt RD Maasland.

Heeft deze informatie u geholpen?