Wat is het?

Jongeren die niet in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien, komen in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud? Dan moet je eerst aan de zoekperiode van 4 weken voldoen. Dit wil zeggen dat je de eerste vier weken geen aanvraag bijstand kan indienen. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst krijg je een werkmap mee, deze moet je volledig invullen. In de eerste 4 weken ga je solliciteren of je aanmelden voor een opleiding.

Het is de bedoeling dat je werk krijgt en blijft houden en/of een opleiding gaat volgen en afrondt met een diploma. Als je dan toch te weinig inkomen hebt, zal de gemeente dit aanvullen. Je inkomen wordt dan even hoog als een bijstandsuitkering.

Aanvragen

Je vraagt de bijstandsuitkering aan door je telefonisch te melden bij de gemeente Leudal (telefoonnummer: 0475 - 85 90 00). De medewerker aan de telefoon zal je inplannen voor een voorlichtingsbijeenkomst. Je moet op deze bijeenkomst verschijnen.

Na afloop van de voorlichtingsbijeenkomst krijg je een werkmap en de aanvraagformulieren mee. Op het aanvraagformulier staat, bij welke klantregisseur jij je moet melden voor het aanvragen van een uitkering. Dit kan nadat je de 4 weken zoekplicht hebt doorlopen.

De zoekperiode van 4 weken gaat in op het moment dat jij je telefonisch gemeld hebt bij de gemeente. (Zoekperiode is de periode waarin je moet onderzoeken of je weer naar school kunt of hoe je zo snel mogelijk weer aan werkt komt).

Als de 4 weken verstreken zijn en je nog geen werk hebt en/of studeert, kun je telefonisch met de aan jou doorgeven klantregisseur contact opnemen voor het aanvragen van een uitkering. Tijdens deze afspraak neem je de aanvraagformulieren en de werkmap mee. Bij de aanvraagformulieren zit een checklist. De bewijsstukken die op deze checklist staan, moet je ook bij deze afspraak inleveren.

Hoe werkt het?

Wat moet ik doen?

De belangrijkste voorwaarden van de bijstandsuitkering voor jongeren zijn:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je bent jonger dan 27 jaar.
  • Jij en je eventuele partner hebben niet genoeg geld voor levensonderhoud.
  • Je hebt 4 weken gezocht naar werk of een opleiding en je hebt hier bewijzen van (bijvoorbeeld sollicitatiebrieven).
  • Je accepteert het plan van aanpak van de gemeente.
  • Je werkt mee aan arbeidsinschakeling.
  • Je gaat maatschappelijk nuttig werk doen als de gemeente dat van je vraagt
  • Je voldoet aan de Wet Taaleis

Wet Taaleis

Vraagt u na 1 januari 2016 een bijstandsuitkering aan? Dan moet u de Nederlandse taal goed genoeg beheersen.

Had u voor 1 januari 2016 al een bijstandsuitkering? Dan geldt deze taaleis voor u vanaf 1 juli 2016.

Wat heb ik nodig?

Hoe lang duurt het?

De gemeente neemt binnen 8 weken na ontvangst van je aanvraag een besluit. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie?

Marij de Loo

Marij de Loo

Medewerker Burgerbedrijvenplein