Vanaf 1 januari 2024 wordt het PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) elke twee weken aan huis opgehaald. Zo zorgen we er samen voor dat afval beter gerecycled wordt. 
In 2023 was het PMD erg vervuild. Dat is zonde omdat daardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan. Maar het betekent ook dat het PMD als restafval moet worden verbrand en dat is veel duurder dan recyclen.
Daarom wordt uw PMD afval nu bij u aan huis opgehaald in doorzichtige zakken. De inzamelaar én de afvalverwerker kunnen zo beter zien of er geen verkeerd afval in de zak zit. 

* ML5 heeft een rapportage gemaakt over de inzameling van PMD in Leudal. Bekijk hier het filmpje(externe link).

Ophangsysteem voor PMD-zakken: de kroonring

Vanaf medio februari kunt u een kroonring aanvragen voor de lantaarnpaal die voor uw eigen woning staat. Een kroonring kan alleen bevestigd worden aan een lichtmast die eigendom is van de gemeente en die niet gereserveerd is voor een reclamebord. We verwachten de kroonringen in april te kunnen ophangen. Meer informatie volgt.

Gratis PMD-zakken

Zijn de zakken uit uw informatiepakket op? Dan kunt u gratis nieuwe zakken krijgen bij een afhaallocatie bij u in de buurt. Op www.rdmaasland.nl(externe link) vindt u een actuele lijst met afhaallocaties.

Wanneer wordt uw PMD-afval opgehaald?

Op de Afvalwijzer app kunt u zien wanneer uw PMD afval wordt opgehaald. Wilt u een melding krijgen wanneer het PMD-afval wordt opgehaald? Zet dan de notificatie voor PMD aan via het menu linksboven en dan klikken op Instellingen. Heeft u de Afvalwijzer app nog niet? Download deze dan gratis via Google Play(externe link) of App Store(externe link).

Heeft u liever een papieren versie van de afvalkalender? Dan kunt u die via www.mijnafvalwijzer.nl(externe link) zelf downloaden en printen (klik op icoontje PDF). Heeft u geen printer, klik dan op het icoontje met kalender en potlood. U ontvangt dan binnen twee weken een afvalkalender via de post. Voor meer informatie, zie ook het bericht Afvalkalender 2024.

Tussendoor PMD wegbrengen

Wilt u niet twee weken wachten met het aanbieden van PMD? Dan kunt u PMD tussendoor ook gratis naar het milieupark brengen (Bevelantstraat 1, Roggel).

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van RD Maasland(externe link).