De omgevingswet geeft instrumenten voor het beheer en de ontwikkeling van de leefomgeving. De wet werkt door in 4 Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's). De regels in de AMvB’s worden verder uitgewerkt in een ministeriële regeling.

(Kern)instrumenten

De belangrijkste instrumenten nu zijn:

 • Omgevingsvisie
  In de omgevingsvisie legt de gemeente wensen en beleidsdoelen voor de leefomgeving vast. Dit geldt voor de hele gemeente.
  Meer informatie is te vinden op de pagina Omgevingsvisie.

 • Omgevingsplan
  Elke gemeente heeft 1 omgevingsplan. In dit plan staan alle regels van de gemeente voor de leefomgeving. Deze regels gelden de hele gemeente en voor iedereen die een activiteit wil uitvoeren. Meer lezen over het omgevingsplan? Kijk op de pagina Omgevingsplan Leudal

 • Omgevingsvergunning
  Als je iets in de leefomgeving wilt veranderen, zoals de bouw van een nieuw huis of een verbouwing aan een bestaand huis (dakkapel, aanbouw), dan vraag je een omgevingsvergunning aan.

 • Ondersteunende wetsinstrumenten
  Daarnaast zijn er een aantal ondersteunende wetsinstrumenten die nodig zijn om besluiten te nemen en uit te voeren. Meer lezen over de instrumenten van de wet? Kijk op aandeslagmetdeomgevingswet.nl