Bent u EU-onderdaan, die niet tevens de Nederlandse nationaliteit bezit, maar wel in Nederland woont? Dan mag u zelf bepalen in welk EU-land u stemt voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Meer informatie vindt u op deze pagina.
 

Van 6 t/m 9 juni 2024 worden in Europa de verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden. In Nederland wordt gestemd op donderdag 6 juni 2024.

Bent u EU-onderdaan, die niet tevens de Nederlandse nationaliteit bezit, maar wel in Nederland woont, dan mag u zelf bepalen in welk EU-land u stemt voor de verkiezingen van het Europees Parlement:

  • ofwel in Nederland (het EU-land waar u woont), u stemt dan voor een Nederlandse kandidaat
  • ofwel in het EU-land waarvan u de nationaliteit bezit.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u in meerdere talen (Nederlands/Duits/Engels/Frans/Italiaans/Pools en Spaans) informatie over het stemmen voor het Europees Parlement.

Registreren

EU-onderdanen die in Nederland willen stemmen voor het Europees Parlement registreren zich in hun woongemeente. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

>> Direct online registreren

U kunt ook een Y32-formulier downloaden, invullen, ondertekenen en met een kopie van uw legitimatiebewijs inleveren bij de gemeente.

>> Y32-formulier downloaden

U registratie (digitaal of schriftelijk) moet uiterlijk 23 april 2024 bij de gemeente ontvangen zijn. Registreert u zich ná deze datum, dan geldt dit niet meer voor de verkiezingen op 6 juni 2024.

Stemmen in het land van uw nationaliteit

Wilt u stemmen voor de verkiezing van het Europese Parlement in het EU-land waarvan u de nationaliteit bezit? Dan hoeft u zich niet te registreren.

Heeft u zich eerder geregistreerd in uw woongemeente en wilt u nu in het land van uw nationaliteit stemmen? Dit kunt u ook digitaal doorgeven met DigiD via bovenstaande link. U kunt ook een mail sturen naar verkiezingen@leudal.nl. Vergeet dan niet om aan te geven dat u uw registratie wilt verwijderen en stuur een kopie van uw identiteitsbewijs mee.

Meer informatie

Meer informatie over het stemmen in een ander Europees land vindt u op de website van het Europees Parlement (beschikbaar in het Nederlands).