Wat is het?

Wilt u met een graafmachine werkzaamheden uitvoeren in grond waarin kabels of leidingen liggen? U moet dan van tevoren een graafmelding doen bij het Kadaster via Klic-online.

Na de graafmelding krijgt u informatie over de kabels en leidingen in de grond waar u wilt graven. U heeft deze informatie nodig om graafschade aan de kabels en leidingen te voorkomen.

Hoe werkt het?

Beheerders van ondergrondse kabel- en leidingnetten moeten aan het Kadaster informatie geven over hun netten. U heeft deze informatie nodig als uitvoerder van het graven (grondroerder). De informatie moet aanwezig zijn op de plek waar wordt gegraven, zodat u graafschade aan kabels en leidingen kunt voorkomen.

U moet een graafmelding doen onder de volgende voorwaarden:

  • u geeft een graafpolygoon op. Dit is de weergave op kaart van het gebied waarbinnen de graaflocatie zich bevindt. De uitvoerder die gaat graven (de grondroerder) maakt deze weergave;
  • u graaft machinaal dieper dan 15 centimeter.

Wat moet ik doen?

U doet de melding bij het Kadaster.

Ligt de graaflocatie in een veiligheidsgebied, dan geldt een andere procedure(externe link).

Hoe lang duurt het?

U kunt machinale graafwerkzaamheden op zijn vroegst 20 en uiterlijk 2 werkdagen voor aanvang melden.

Extra informatie

Als u nog niet weet wanneer u gaat graven en u heeft wat langere voorbereidingstijd nodig, doe dan een Oriëntatieverzoek(externe link). Let wel: met de informatie die u naar aanleiding van een Oriëntatieverzoek ontvangt, mag u nog niet graven. Als de startdatum van de graafwerkzaamheden bekend is, moet u dan alsnog een graafmelding doen. Het is dus aan te raden om een graafmelding te doen, binnen 20 dagen voor aanvang van de werkzaamheden.

Wat is het?

Als u machinaal gaat graven, bent u wettelijk verplicht om vooraf een Graafmelding(externe link) bij het Kadaster te doen. Hiermee:

  • helpt u graafschade en gevaarlijke situaties in de omgeving te voorkomen
  • draagt u bij aan de veiligheid van de graver

Voor een gebied van 500 bij 500 meter of kleiner is één Graafmelding voldoende. Voor grotere gebieden doet u meerdere meldingen of kiest u voor een tracémelding. 

Hoe werkt het?

Na de graafmelding ontvangt u digitaal informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen. U gebruikt deze informatie om zorgvuldig te kunnen graven. De informatie moet op locatie aanwezig zijn als de graafwerkzaamheden plaatsvinden.

Als in het graafgebied een ‘buisleiding gevaarlijke inhoud’ of een net van grote waarde ligt, kan de netbeheerder voorzorgsmaatregelen eisen.

Wat moet ik doen?

U doet de melding bij het Kadaster.

Ligt de graaflocatie in een veiligheidsgebied, dan geldt een andere procedure.

Hoe lang duurt het?

U kunt machinale graafwerkzaamheden op zijn vroegst twintig en uiterlijk twee werkdagen voor aanvang melden.

Extra informatie

Als u nog niet weet wanneer u gaat graven en u heeft wat langere voorbereidingstijd nodig, doe dan een Oriëntatieverzoek(externe link). Let wel: met de informatie die u naar aanleiding van een Oriëntatieverzoek ontvangt, mag u nog niet graven. Als de startdatum van de graafwerkzaamheden bekend is, moet u dan alsnog een graafmelding doen. Het is dus aan te raden om een graafmelding te doen, binnen twintig dagen voor aanvang van de werkzaamheden.