Zwerfdieren en opvang

De Dierenbescherming regelt de opvang en het vervoer van zwervend aangetroffen honden en katten in Leudal. Honden en katten die worden gevonden in Leudal worden opgevangen in Dierenbeschermingscentrum Limburg (Langereweg 9, 6121 SB, Born).

Dierenambulance Midden-Limburg regelt het vervoer van natuurdieren en andere huisdieren dan honden en katten.  

  Melding maken van een zwervende hond of kat?

  Treft u een zwervende hond of kat aan of een hond of kat die hulp nodig heeft? Neem dan contact op met Dierenambulance Limburg via 088 811 3510. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Een medewerker zal middels telefonische intake bepalen of het dier opgehaald wordt. Als een dier wordt gemeld bij de dierenambulance en de gegevens van de eigenaar kunnen niet worden vastgesteld, dan wordt het dier naar het Dierenbeschermingscentrum gebracht. Het dier krijgt hier de noodzakelijke (medische) zorg.  Het Dierenbeschermingscentrum is bereikbaar via mail: limburg@dierenbescherming.nl of via telefoon: 088 811 3600.

  Indien de eigenaar zich binnen 2 weken niet meldt, wordt de Dierenbescherming eigenaar van het dier. Zij gaan dan op zoek naar een nieuw baasje. Voor meer informatie kijk op de website https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenbeschermingscentrum-limburg(externe link)

  Melding maken van een gevonden huisdier niet zijnde een hond of kat?

  Treft u een ander huisdier aan dan een hond of kat die hulp nodig heeft? Neem dan contact op  met de dierenambulance Midden-Limburg voor advies, telefoonnummer 06 112 953 06. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Voor meer informatie kijk op de website van de dierenambulance Midden Limburg(externe link).

  Melding maken van een gewond natuurdier?

  Treft u een gewond natuurdier aan dat hulp nodig heeft? Neem dan direct contact op met de dierenambulance Midden-Limburg voor advies, telefoonnummer 06-112 953 06. Voor meer informatie kijk op de website van de dierenambulance Midden-Limburg(externe link).

  Melding maken van mogelijke verwaarlozing of mishandeling

  Bent u getuige van dierenmishandeling? Denkt u dat dieren verwaarloosd worden? Bel dan het landelijke meldpunt 144. Wilt u hier melding maken? Zorg dan dat u de volgende informatie bij de hand heeft;    

  • Om welk(e) dier/dieren het gaat;
  • De exacte locatie;
  • Wat er aan de hand is;
  • Zo mogelijk foto's en/of videomateriaal.

  Verwilderde zwerfkatten

  Een verwilderde zwerfkat, ook wel straatkat genoemd, is een kat die buitenshuis leeft, die geen aanwijsbare eigenaar heeft en niet sociaal is naar mensen toe. Een verwilderde zwerfkat kan zowel een verwilderde huiskat zijn, die al een hele tijd buiten leeft, als een in het wild geboren kat.
  Verwilderde zwerfkatten zijn geen probleem, maar dat kunnen ze wel worden.

  De gemeente heeft een meldpunt(externe link), waar u met vragen of klachten over verwilderde zwerfkatten terecht kunt. U kunt een melding digitaal(externe link) of telefonisch doorgeven via tel. (0475) 85 9000.

  De meldingen worden doorgezet naar de gemeentelijke contactpersoon dieren. Hij zal u advies geven over de aanpak van de verwilderde katten.

  Uw huisdier kwijt?

  Bent u uw huisdier kwijt? Vergroot de kans om zo snel mogelijk herenigd te worden met uw dier door zoveel mogelijk mensen te laten weten dat uw dier zoek is. Bent u  een hond of kat kwijt neem dan contact op met Dierenambulance Limburg via 088 - 811 3510 om het signalement van uw dier door te geven.

  Bent u een ander huisdier kwijt neem dan contact op met dierenambulance Midden-Limburg via 06- 11295306 of doe en melding van vermist huisdier via hun website.

  Daarnaast adviseren we u om de vermissing te melden bij www.amivedi.nl(externe link). Dit is een landelijke stichting voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Op de website van Amivedi leest u ook handige tips die u mogelijk helpen uw dier terug te vinden.