Wat is het?

Als u vrijwilligerswerk doet, bent u niet altijd goed verzekerd. Daarom heeft de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten. Als vrijwilliger bent u automatisch verzekerd bij deze verzekering. Dit houdt in dat u verzekerd bent als u een ongeluk krijgt of schade veroorzaakt.

De vrijwilligersverzekering is een tweede (secundaire) dekking. Dit betekent dat de eigen aansprakelijkheidsverzekering van de vrijwilliger, of die van de instelling waarvoor hij of zij de activiteiten verricht, altijd voorgaat op de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Het wordt ook wel een 'vangnet' verzekering genoemd. Het is aan te raden om de eigen verzekering niet op te zeggen.

Hoe werkt het?

Elke vrijwilliger is verzekerd bij de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Het maakt niet uit hoe oud u bent, welk vrijwilligerswerk u doet of hoe vaak u dit doet. Ook als u een maatschappelijke stage doet, bent u verzekerd.

Als u vrijwilliger bent bij de brandweer of politie, bent u niet verzekerd via deze verzekering.

Waarvoor ben ik verzekerd?

De gemeente Leudal heeft basisverzekering en een aanvullende verzekering voor vrijwilligers afgesloten. Hierdoor bent u als vrijwilliger verzekerd voor:

  1. de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers en
  2. de aansprakelijkheidsverzekering van vrijwilligers voor schade aan derden.
  3. de aansprakelijkheidsverzekering van vrijwilligers van rechtspersonen voor schade voortvloeiende uit het vrijwilligerswerk.
  4. bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van vrijwillige bestuurders van een rechtspersoon,
  5. verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers van rechtspersonen
  6. rechtsbijstandsverzekering voor vrijwilligers.

Let op: de rechtspersoon op zichzelf valt niet onder de vrijwilligerspolis. Hiervoor dient een aparte aansprakelijkheidsverzekering [AVB] te worden afgesloten.

Wat zijn de voorwaarden en de dekking van de vrijwilligersverzekering?

Meer informatie over de vrijwilligersverzekering vindt u op de website van Centraal Beheer of kunt u bellen naar (055) 579 81 64. Dat kan op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur.

Wat moet ik doen?

U hoeft niets te doen. U bent automatisch verzekerd.

Wat doe ik bij schade?

Bij schade vult u het onderstaande schadeformulier in. Dit formulier stuurt u per post (Postbus 3008, 6093 ZG Heythuysen) of als bijlage per e-mail (naar info@leudal.nl) naar de gemeente.

Wij sturen uw formulier dan door, waarna de verzekeraar rechtstreeks contact met u opneemt. Ook kunnen we uw gegevens nagaan bij de vereniging of organisatie om te controleren of u terecht een claim indient.