Wat is het?

U staat met uw eigen achternaam ingeschreven bij de gemeente. Bent u getrouwd, gescheiden of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan kunt u ervoor kiezen de naam van uw partner te gebruiken. U wordt dan door de overheid aangeschreven met deze naam. U kunt kiezen voor:

  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner
  • alleen de naam van uw partner
  • alleen uw eigen naam

De gemeente kan dit voor u veranderen.

In uw reisdocument, rijbewijs of uittreksel wordt altijd uw eigen naam vermeld. In het geval u kiest voor het gebruik van de naam van uw partner, dan wordt de eigen naam gevolgd door de naam van uw partner.

Het wijzigen van uw naamgebruik is niet hetzelfde als een wijziging van uw achternaam. Laat u uw achternaam officieel wijzigen? Dan verandert de achternaam die in uw geboorteakte staat vermeld. Meer informatie hierover vindt u bij het product "Naamswijziging achternaam"

Wat zijn de kosten?

Voor dit product worden geen kosten in rekening gebracht.

Hoe werkt het?

  • De achternaam waar u voor kiest, wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo zijn ook andere overheidsorganisaties op de hoogte en kunnen zij de achternaam gebruiken die u hebt gekozen. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven.
  • Op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staat altijd uw eigen naam. Ook als u getrouwd of geregistreerd partner bent. U kunt wel uw partners naam op deze documenten laten zetten.

Wat heb ik nodig?

Uw geldige legitimatiebewijs of DigiD-code.

Hoe lang duurt het?

Wijzig uw naamgebruik digitaal. De gemeente verandert uw naamgebruik direct.

Vraagt u de wijziging van het naamgebruik aan via de balie of schriftelijk? Dan verandert de gemeente dit binnen 5 werkdagen.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie?

Marij de Loo

Marij de Loo

Medewerker Burgerbedrijvenplein