Gemeente Leudal probeert ook dit seizoen overlast van bladval van gemeentebomen zoveel mogelijk te beperken. De mate en spreiding van bladval is sterk afhankelijk van de boomsoort en de weersomstandigheden. Op sommige momenten is er toch enige hinder van bladval. Door het bladafval te ruimen en het plaatsen van bladkorven proberen we overlast te beperken.

Bladkorven en aandachtspunten:

  • Vanwege de droogte en vallend blad worden vanaf maandag 28 september de bladkorven al geplaatst;
  • De bladkorven worden geplaatst conform de tekeningen gepubliceerd onder aan deze pagina;
  • De bladkorven zijn bedoeld voor blad van gemeentelijke bomen, dus géén eigen bladafval, géén snoeiafval, plantenresten, plastic zakken of huisvuil;
  • Bij misbruik worden de korven niet meer geledigd of helemaal weggehaald;
  • Er worden geen bladkorven bijgeplaatst of verschoven, we zetten alles wat we hebben. Bel dus niet naar de gemeente om extra bladkorven te vragen;
  • We streven er naar de bladkorven wekelijks te ledigen;
  • In de week van kerstmis worden de bladkorven weer weggehaald.

Ik heb veel grote bomen in eigen tuin 

Indien dit het geval is verzoeken wij u om niet met grote wagens of karren grote hoeveelheden blad naar de bladkorven te brengen. U kunt uw blad dan aanleveren bij het milieupark te Roggel. Per week mag u gratis 2 m3 brengen. Voor informatie, openingstijden en coronaregels kijk op www.rdmaasland.nl. Let op dat u uw geldige RD Maasland afvalpas meeneemt. 

Externe bladzuigwagen

Het bladzuigen met bladzuigwagens in de kernen wordt verzorgd door een extern bedrijf.  
Deze gaan van start vanaf ongeveer half oktober. Op moeilijk bereikbare plaatsen (parkeerplaatsen, wegversmallingen, obstakels en dergelijke) wordt het blad met bladblazers de rijbaan opgeblazen, zodat het blad meegenomen kan worden door de bladzuiger. De gemeente heeft per kern een route opgesteld voor de bladzuigwagen (zie onderaan deze pagina). Daarnaast wordt in bosrijke gebieden een paar keer in het bladseizoen een trekker met bladblazer ingehuurd om de fietspaden in het buitengebied schoon te blazen.

De veegwagens(s) van Reinigingsdienst Maasland ( RD Maasland) vegen frequent in de periode van bladval in straten waar veel gemeentebomen staan.

Wanneer komt de zuigwagen of de veegwagen van RD Maasland?

Dit kunnen we nooit van te voren zeggen. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden (vroege of late vorst, temperaturen, stormen enz.). Wat we proberen is om tijdig en efficiënt in te springen op de bladvalpieken. 

Ten slotte

Blad- en vruchtval zijn onderdeel van een natuurlijk proces en horen nu eenmaal bij het najaar. Het kan enige hinder veroorzaken, maar zie het niet direct als overlast. Bladeren in de tuin bieden ook bescherming aan planten, bijvoorbeeld tegen nachtvorst. Bovendien is het ook een belangrijke voedselbron voor vogels in de winterperiode. In de bladlaag bevinden zich veel insecten.

Extra brengvoorziening tuinafval Baexem

Gedurende de zomermaanden (15 maart t/m 30 november) is er een extra brengvoorziening gecreëerd voor blad-, snoei en groenafval van particulieren. Deze is alle zaterdagen in de genoemde maanden geopend van 8.00 tot 15.30 uur en enkel bestemd voor huishoudelijk tuinafval van inwoners van Leudal en Maasgouw. Meer informatie kunt u vinden op de pagina Milieustraat.

Meer informatie

We proberen overlast van bladafval zoveel mogelijk te beperken. Onderstaande infographic laat in één oogopslag zien, wat we doen.


Afbeelding niet goed leesbaar? Download de infographic als pdf: Infographic bladafval - gemeente Leudal

Heeft deze informatie u geholpen?