-- Dit is een update van het bericht van maandag 9 maart --
In onze gemeente is een tweede besmetting van het coronavirus (COVID-19) bevestigd. Van de patiënt uit de gemeente Leudal is de bron nog niet bekend. De patiënt ligt op dit moment in het St. Jansziekenhuis in Weert. 

Patiënt met coronavirus in gemeente Leudal

09-03-2020

In onze gemeente is één nieuwe besmetting van het coronavirus (COVID-19) bevestigd. Van de patiënt uit de gemeente Leudal is de bron nog niet bekend. De patiënt is in thuisisolatie. De gezinsleden van de patiënt hebben geen verdachte klachten, maar ze blijven uit voorzorg thuis van werk en school.

De GGD brengt in kaart met wie de patiënt contact heeft gehad. De contacten van de patiënt moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

Contactonderzoek

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengt de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Dit is contactonderzoek. De contacten van de patiënt moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

Toepassing protocol

Het RIVM en de GGD blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van de patiënt. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Voorkomen van verspreiding

Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was regelmatig je handen met zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na eenmalig gebruik direct weg.

Meer informatie

Vragen over het coronavirus? Op de website www.ggdlimburgnoord.nl en die van het RIVM www.rivm.nl kunt u informatie vinden over het nieuwe coronavirus en de rol van de GGD.
Voor algemene vragen over het coronavirus is een landelijk publieksnummer geopend; 0800-1351.

Voor vragen over uw eigen gezondheid; neem contact op met uw huisarts of met het informatienummer van GGD Limburg-Noord via; 088 - 119 19 90. Deze is bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur.

Flyer Corona