Succesvolle start PMD-afvalinzameling in Leudal

Sinds 1 januari 2024 wordt het PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) in de gemeente Leudal elke twee weken aan huis opgehaald. Eerder was het PMD erg vervuild, waardoor waardevolle grondstoffen verloren gingen. Een andere reden voor het ophalen van PMD aan huis is vanwege de illegale dumpingen van afval bij de wijkmilieuparken. Dit zorgde voor veel overlast en milieuvervuiling. Sinds de invoering van het nieuwe inzamelsysteem zijn veel positieve ontwikkelingen gezien. 

Wethouder Heleen Wijers: “We zijn heel tevreden over de inhoud van de zakken, zoals ze door inwoners aangeleverd worden. De mate van vervuiling is nu heel beperkt. Vanaf dag één hebben inwoners de PMD-zakken ontzettend netjes aangeleverd. Mijn complimenten! Wij zijn daarom zeer tevreden over de eerste weken van het nieuwe inzamelingssysteem.”

ML5 Rapportage 

Benieuwd naar de impact van de PMD-inzameling in onze gemeente? ML5 heeft hierover een rapportage gemaakt. Bekijk hier het filmpje.

Gratis PMD-zakken

De PMD zakken zijn voor inwoners gratis af te halen bij diverse supermarkten. “We hebben veel supermarkten bereid gevonden om als afhaalpunt voor de PMD zakken te dienen. Mogelijk komen hier nog afhaalpunten bij. Dus ook een compliment voor de supermarkten. Zij steunen vanaf het begin onze ambitie om milieurendement te halen.” aldus wethouder Weijers.

Afhaalpunten 

Zijn uw PMD-zakken op? U kunt gratis nieuwe zakken ophalen bij een afhaallocatie in de buurt. Op de website van RD Maasland vindt u een actuele lijst met afhaallocaties. 

Wanneer wordt uw PMD-afval opgehaald?

Via de Afvalwijzer app kunt u vervolgens zien wanneer uw PMD afval wordt opgehaald. Heeft u de Afvalwijzer app nog niet? Download deze dan gratis via Google Play of de App Store

Heeft u liever een papieren versie van de afvalkalender? Dan kunt u die via www.mijnafvalwijzer.nl zelf downloaden en printen (klik op icoontje PDF). Heeft u geen printer, klik dan op het icoontje met kalender en potlood. U ontvangt dan binnen twee weken een afvalkalender via de post. 

Tussentijds PMD Wegbrengen

Wilt u niet twee weken wachten met het aanbieden van PMD? Dan kunt u PMD tussendoor ook gratis naar het milieupark brengen (Bevelantstraat 1, Roggel).

Nieuw Ophangsysteem: De Kroonring

Vanaf medio februari kunt u een kroonring aanvragen voor de lantaarnpaal die voor uw eigen woning staat. Een kroonring kan alleen bevestigd worden aan een lichtmast die eigendom is van de gemeente en die niet gereserveerd is voor een reclamebord. We verwachten de kroonringen in april te kunnen ophangen. Meer informatie hierover volgt.

Meer informatie en melden

Met de nieuwe manier van PMD-afvalinzameling in Leudal zijn al flinke stappen gezet. Het is van belang dat we ons PMD-afval ook in de toekomst goed blijven scheiden. Hoe u dit doet vindt u op de website van RD Maasland. U vind hier ook meer informatie over wat u kunt doen wanneer u ergens bijplaatsingen of achtergelaten zakken ziet. 

Twijfelt u of een bepaalde verpakking bij het PMD mag? Op de website over afvalscheiding van Milieu Centraal kunt u zeer uitgebreid zoeken.