Overlast eikenprocessierups ondanks preventieve bestrijding (08-06-2018)

Lees voor

Al jaren bestrijden we intensief en succesvol de eikenprocessierups in een vroeg stadium. Hier gaat een monitoringsperiode aan vooraf. De preventieve bestrijding met Xentari zorgt er voor dat de rupsjes dood zijn voordat ze nesten vormen en brandharen hebben.

Dit voorjaar hebben we hetzelfde draaiboek uitgevoerd. Toch is er redelijk veel overlast van processierupsen. De reden is het warme weer overdag, maar ook de hoge nachttemperaturen in april en mei.

Door dit warme weer heeft de rups zich anders ontwikkeld dan anders. De groei lijkt veel sneller te zijn gegaan en dit effect gehad op de werking van de bestrijding. Volgens de aannemer is door de explosieve groei van de rups de weerstand groter geweest tegen het bestrijdingsmiddel. De rupsen hebben het middel binnengekregen toen ze al groter en sterker waren dan normaal en een deel van de rupsen heeft dit overleefd. In alle jaren die we bestreden hebben, hebben we dit fenomeen nog nooit meegemaakt.

Er is dus meer overlast dan normaal en in dit stadium heeft spuiten geen zin meer. Het enige wat we kunnen doen is rupsen en nesten wegzuigen met speciale apparatuur. We gaan dit in doen op locaties waar veel mensen samen komen zoals speeltuinen, sportvelden, kernen enz. Het probleem is dat de aannemers weinig machines hebben en de vraag bij gemeenten erg groot is. Daarnaast is curatieve bestrijding een intensief werk en duurt het lang voordat nesten zijn opgeruimd. We gaan wel opruimen maar moeten prioriteiten stellen over de te behandelen locaties.

Vanuit het GGD is er meer informatie over wat te doen bij jeuk en overlast van de eikenprocessierups. Wij adviseren om deze duidelijke informatie goed te lezen en ook de tips op te volgen.

Film L1 >> De eikenprocessierups zorgt deze lente eerder dan andere jaren voor problemen 

SLUITINGSDAGEN GEMEENTEHUIS

>> Meer informatie over openingstijden

Meldpunt Leudal

Europees schutterstreffen 2018

Info voor aanbieders Wmo en jeugdhulp M-Limburg

Uw bezoek aan het gemeentehuis

Wij werken op afspraak. Een afspraak maakt u gemakkelijk via de Online afsprakenplanner of via tel: (0475) 85 90 00.