Jodiumtabletten in de brievenbus (03-10-2017)

Lees voor
Jodium tabletten

Sinds 1987 heeft de Nederlandse overheid een landelijke voorraad met jodiumtabletten. In 2014 is besloten een deel van deze voorraad te verspreiden. Daarom ontvangen 1,2 miljoen huishoudens tussen 10 en 25 oktober 2017 een doosje met jodiumtabletten. Dus van centrale opslag naar eigen medicijnkastje. Jodiumtabletten zijn dan direct in huis ten tijde van een kernongeval. Dat scheelt kostbare tijd.

De kans op een kernongeval is zeer klein. De kans op een kernongeval met gevolgen voor Limburg is nog veel kleiner. Om toch zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een eventueel ongeval gaat het Ministerie van VWS jodiumtabletten verspreiden. Deze tabletten voorkomen dat het lichaam van jonge mensen radioactief jodium opneemt.

Gemeente Leudal bevindt zich binnen de zone van 20-100 km vanaf de kerncentrale Tihange. Hierdoor kunnen huishoudens met kinderen tot 18 jaar tussen 10 t/m 24 oktober per post een doosje jodiumtabletten verwachten. Dit gebeurt op basis van adressen van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens per 1 augustus 2017.

Bent u zwanger of is uw kind na 1 augustus 2017 geboren dan kunt u vanaf eind oktober bij de apotheek of drogist jodiumtabletten halen. Ook bijzondere locaties, zoals scholen, kinderopvang en jeugdinrichtingen kunnen jodiumtabletten in voorraad opslaan. Ze zijn dit echter niet verplicht. Jodiumtabletten zijn na de landelijke verspreiding  ook te koop bij apotheek of drogist voor mensen die niet tot de doelgroep behoren. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Kijk voor meer informatie over jodiumtabletten op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl, bel met de Nederlandse overheid op telefoonnummer 1400, neem contact op via Twitter (@rijksoverheid) of WhatsApp (06 5500 1400).

Meer informatie over de voorbereiding van Limburg op een kernongeval is te vinden op www.limburgveilig.nl en www.vrzuidlimburg.nl.

Uw bezoek aan het gemeentehuis

Wij werken op afspraak. Een afspraak maakt u gemakkelijk via de Online afsprakenplanner of via tel: (0475) 85 90 00.