Oekraïense vluchtelingen vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Volgens deze richtlijn moet Nederland een verblijfsbewijs afgeven aan Oekraïense ontheemden als bewijs van verblijf en het recht op voorzieningen. In Nederland wordt dit bewijs van verblijf afgegeven door de IND, in de vorm van een sticker in het paspoort of op een los papier.

Oekraïense vluchtelingen die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming moeten voor 1 september bij de IND deze sticker halen voor verblijfsrecht. Zij mogen in Nederland wonen en werken met dit bewijs van verblijf. De sticker is 1 jaar geldig en alleen geldig in Nederland.

Voordat de sticker afgegeven kan worden, wordt een officiële asielaanvraag op grond van de Vreemdelingenwet ondertekend. Omdat Oekraïense ontheemden onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen zijn hun rechten anders dan bij een standaard asielaanvraag. Er is afgesproken dat de asielaanvraag niet in Ter Apel hoeft en dat ze ook niet onder de COA regeling vallen. Op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming komen de begunstigden van deze regeling ook niet in aanmerking voor COA opvang.

Voor gemeente Leudal is de dichtstbijzijnde ophaallocatie van de IND in ’s-Hertogenbosch.

Een afspraak maken om het bewijs van verblijf op te halen kan via op de website van de IND, ook vind u hier meer informatie https://ind.nl/nl/oekraine-afspraak-ophalen-bewijs-van-verblijf