Van 7 tot 14 oktober is de Week van de Veiligheid. In deze week besteden Leudal en Nederweert extra aandacht aan veiligheid en in het bijzonder aan ondermijnende criminaliteit. Doel? Inwoners en ondernemers uit beide gemeenten bewust maken van het bestaan van ondermijning, van signalen die op ondermijning kunnen wijzen én van de mogelijkheden om signalen, indien gewenst volledig anoniem, te melden.

Ondermijning in het buitengebied

De focus van de aanpak tegen ondermijning ligt bij beide gemeenten op het buitengebied. Zowel Nederweert als Leudal heeft een uitgestrekt buitengebied. Deze gebieden kunnen interessante locaties bieden voor criminelen, onder meer voor het herbergen van hennepplantages en xtc-labs maar ook voor het dumpen van (giftig) afval en voor witwaspraktijken. Dit tolereren we niet in onze gemeenten.

Acties in de Week van de Veiligheid

In de week van de Veiligheid wijzen we nog eens op de signalen van ondermijning en op de mogelijkheden om signalen veilig te melden. Beide gemeenten gebruiken hiervoor hun eigen kanalen. Leudal verspreidt op korte termijn huis-aan-huis een folder en meldkaart. Houd uw brievenbus in de gaten.
Nederweert heeft dat al eerder dit jaar gedaan. Nederweert publiceert een artikel in het weekblad en er is een informatieavond voor verenigingen. Zowel Leudal als Nederweert besteedt extra aandacht op hun website en op sociale media aan ondermijning.

Ken de signalen en meld ze!

Ondermijnende criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Maar wie alert is, kan de signalen vaak zien, horen of ruiken. Afgeplakte ramen, veel condens, aanloop op vreemde tijdstippen, geluid van ventilatoren, een hennepgeur of een synthetische anijsachtige geur….Zomaar enkele signalen die zouden kunnen opvallen. En dit zijn nu exact het soort signalen die de gemeenten graag horen. Iedereen kan elk signaal heel eenvoudig en volledig anoniem melden via de papieren meldkaart of via het online meldpunt op beide gemeentelijke websites. Melden bij de politie (0900-8844 of 112) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) is natuurlijk ook altijd mogelijk. Elk signaal is belangrijk!

Week_van_de_veiligheid