Leudalse veteranen krijgen draaginsigne

Lees voor

Door burgemeester Arno Verhoeven werd op zaterdag 17 juni aan Leudalse veteranen het draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’ uitgereikt. De uitreiking vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis, tijdens de Limburgse veteranendag.

De onderscheiding wordt toegekend aan (oud) militairen die tussen 1948 en 1988 minstens dertig dagen aaneengesloten zijn ingezet in het buitenland door het Nederlandse Ministerie van Defensie voor vredesafdwingende of vredeshandhavende operaties van de Verenigde Naties. In Leudal komen in totaal negen veteranen voor het draaginsigne in aanmerking.

Veteranen

Op deze dag worden 4 veteranen onderscheiden met het draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’.

Uitreiking draaginsigne

Op de foto v.l.n.r. de heren G. Dirkx, Roggel, W. Jansen, Haelen, A. Joosen, Neeritter, A. van den Beuken, Neer, Burgemeester Verhoeven, Heythuysen.

Draaginsigne

Op 10 december 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de vredesmachten van de Verenigde Naties voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. De Nobelprijs is uitgereikt aan de Verenigde Naties, niet aan de individuele personen die daarbij betrokken zijn geweest. Met de instelling van het draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’ geeft de Minister van Defensie tastbaar uitdrukking aan de erkenning van en waardering voor de ruim 9000 (oud)-militairen die namens Nederland in de periode tussen 1956 en 1988 als ‘blauwhelmen’ hebben deelgenomen aan VN-Vredesmissies.

Vredesmissies

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Iran (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Van de veteranen die recht hebben op het draaginsigne maakt ruim 95% deel uit van UNIFIL (1979-1985).

Veteranen uit Leudal

Uw bezoek aan het gemeentehuis

Wij werken op afspraak. Een afspraak maakt u gemakkelijk via de Online afsprakenplanner of via tel: (0475) 85 90 00.