Duurzaamheidsfestival 2018

Lees voor

Op zondag 24 juni 2018 van 11:00 uur tot 16:00 uur organiseert de gemeente Leudal een duurzaamheidsfestival. Duurzaamheid wordt door veel mensen als een belangrijk onderwerp gezien, voor henzelf en voor hun kinderen. De snelheid waarmee we onze grondstoffen opmaken en de veranderingen in het milieu en klimaat, gaan veel mensen aan het hart. Wil jij het ook anders doen, maar weet je niet hoe? Dan is dit festival een bron van inspiratie.

Op deze markt laten bedrijven en organisaties zien hoe het anders kan. Een circulaire samenleving, waarbij afval weer grondstof wordt voor nieuwe producten of we producten hergebruiken. Ons vervoer en woning voorzien van zonne-energie, windenergie en aardwarmte, waardoor gas en olie niet meer nodig zijn. Schone energie die altijd voor handen is. Moeilijk en onbegrijpelijk denkt u misschien? Vaak is dit het echter niet. Het is beter voor het milieu en klimaat en vooral ook leuk en brengt mensen bij elkaar. Veel initiatieven worden namelijk SAMEN opgepakt, via coöperaties, wijkinitiatieven en duurzame investeringen.

Wie zijn er op deze dag aanwezig?

Speciale gasten van het festival zijn de studenten van de universiteit Eindhoven die met hun familieauto Stella in Australië al tweemaal de zonne-race wisten te winnen. Stella is aanwezig op dit festival! In deze auto, die in Nederland met een kenteken ook op de zon kan rijden, kunnen vier volwassenen comfortabel reizen.

Trots zijn we op de aanwezigheid van Jessie en Nicky. Deze twee zussen leven sinds 2014 zonder afval te maken. Wat begon als project voor een maand, is inmiddels uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle! Op hun blog laten ze zien hoe ze dat doen (naast hun full-time banen) en geven ze tips voor een duurzamer leven. Zónder in te leveren op comfort, stijl of leuke dingen.

De volgende deelnemers hebben hun aanwezigheid als bevestigd, de lijst wordt regelmatig geüpdatet.

Op het festival is de Heijerhof met een echte FoodTruck aanwezig voor broodjes, drankjes en muziek en zullen bij mooi weer de Ijsmannetjes ijs verkopen waarbij een deel van de opbrengst naar Carbon Killers gaat, een organisatie die actief de CO2 prijs omhoog jaagt. Zij werken ook samen met AFAC, financieel advies, waarbij bij afsluiten van verzekeringen ook ter plekke CO2 rechten worden afgekocht.


Deze bedrijven en organisaties laten zien dat er echte alternatieven zijn, die bovendien ook modern, leuk en interessant zijn. We hoeven niet terug in de tijd om duurzamer te leven.

De dag is gevuld met activiteiten voor zowel jong als oud, dus kom vooral met het hele gezin. Voor kinderen zijn er ook leuke activiteiten.

De organisatie is in 2018 in handen van Floris Mokveld van het bedrijf Bona Ciklo. Meer informatie en alle vragen kunnen gesteld worden via (06) 182 264 22 en/of leudalmarkt@bonaciklo.nl. Bij de gemeente kun je met vragen terecht bij Robert Wilms (0475) 85 90 00.

Uw bezoek aan het gemeentehuis

Wij werken op afspraak. Een afspraak maakt u gemakkelijk via de Online afsprakenplanner of via tel: (0475) 85 90 00.