Aanleg plantsoen in de St. Janstraat te Baexem

Lees voor

De gemeente Leudal heeft voor de inrichting van een gedeelte van het plantsoen langs de St. Janstraat in Baexem gekozen voor kleurrijke vaste planten border volgens het Green to Colour®-concept. Een concept dat een langdurig en kleurrijk resultaat garandeert. Daarnaast zijn deze vaste planten in staat om goed tot bloei te komen op plaatsen waar andere planten het moeilijk hebben.

Doordat deze vaste planten zeer snel dichtgroeien profiteert men van aanzienlijk minder onkruidgroei ten opzichte van heesters. Een Green to Colour®-beplanting is na de eerste zomer al vrijwel volledig bedekt. De vaste planten zijn in week 40 aangeplant, hierdoor zal in het voorjaar een mooi kleurrijk beeld ontstaan. De bomen in de plantvakken worden ook nog dit najaar geplant.

Aanleg plantsoen in de St. Janstraat te Baexem

Beweegredenen vaste planten en het Green to Colour® concept

Normaal zou de gemeente op zulke locaties kiezen voor gazon, met eventueel aan de zijde van de parkeerplaats een haag om het zicht op de geparkeerde auto’s enigszins te breken.

Nu we hier een bloemrijke vastenplantenborder gaan aanleggen wordt de biodiversiteit aanzienlijk verbeterd. Er komt géén monotone beplanting van alleen gras, maar diverse soorten vaste planten waardoor er veel meer voedselaanbod, beschutting en nestgelegenheid is voor insecten en kleine zoogdieren. Ook kunnen deze insecten en kleine zoogdieren overwinteren in deze vegetatie omdat de vegetatie pas in het voorjaar wordt gemaaid.

Tevens draagt een bloemrijke (kleurrijke) vastenplantenborder bij aan het verhogen van de aantrekkelijke, schone en veilige leefomgeving.  

Beplantingsplan

Bij het opstellen van het beplantingsplan zijn diverse soorten vaste planten uit het Green to Colour ® assortiment toegepast in verschillende kleuren en hoogtes.

Bij het bepalen van het sortiment is gelet op de ‘open structuur’ rondom de ligging van de plantvakken aan het plein en daarom zijn niet al te hoge soorten gebruikt. Met name langs de randen en oversteekpunten zijn lagere soorten gebruikt, deels groenblijvend.

Onder de bomen zijn vaak herfstaster (Aster divaricatus), ooievaarsbek. (Geranium) en smeerwortel (Symphytum) als onderbeplanting toegepast. Bij 1 boom is dit met bosrank (Clematis) gedaan.

De salie (Salvia) staan als solitaire groep in een onderbeplanting van ooievaarsbek.

De diverse soorten vaste planten komen regelmatig terug in de vakken.

Nieuwsgierig naar het beeld dat hier volgend groeiseizoen gaat ontstaan? Kijk eens op de site van Jonkersgroen, de aannemer die de border heeft aangebracht en de komende 3 jaar het onderhoud verzorgd, met voorbeelden van eerder gerealiseerde projecten.

Tot slot

Heeft u nog vragen over de vasteplantenborder. Neem dan gerust contact op met Lars Helwegen via l.helwegen@leudal.nl of via (0475) 85 90 00.    

Uw bezoek aan het gemeentehuis

Wij werken op afspraak. Een afspraak maakt u gemakkelijk via de Online afsprakenplanner of via tel: (0475) 85 90 00.