We zijn gestart met de fase van de nazorg en proberen we onze inwoners zo goed mogelijk te helpen en van informatie te voorzien. De meest actuele informatie vind je onderstaand.

Q&A - Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft omtrent het hoogwater. Wij hebben de veelgestelde vragen verzameld in een overzicht. We actualiseren onze Q&A voortdurend. Staat uw vraag er niet bij? Laat het ons dan weten via 0475 85 90 00.

Direct naar Q&A - Veelgestelde vragen hoogwater

Laatste nieuws - 2 augustus 2021

 • 2 augustus 2021
  Nooddijken
  Naar verwachting is de nooddijk langs de Kemp in Horn vandaag helemaal verwijderd. Daarna kan er gestart worden met opruimen, wegdek reinigen en het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

  Wegen
 • Roermondseweg / Kanaalweg zijn weer open voor alle verkeer.
 • Na het weekend zijn de onderstaande wegen nog afgesloten:
  • Horn, de Kemp (gehele week).  Aanwonenden kunnen hun woning bereiken.
  • Buggenum, Groezeweg en Wijnaardenweg (werkzaamheden Kuipers Kessel, ca. 4 weken)
 • Vandaag wordt het wegdek van de Kemp geïnspecteerd. Naar verwachting moeten er “kleine” herstelwerkzaamheden aan het wegdek, goten en bermen worden uitgevoerd.

  Werkzaamheden derden
  Enexis gaat in week 32 het stroomaggregaat op de Broekweg vervangen door een tijdelijke trafo. De werkzaamheden vinden plaats nabij Broekweg 6. Woningen aan de Broekweg blijven bereikbaar. 

Laatste nieuws - 30 juli 2021

 • 30 juli 2021 - 9.30 uur
  Nooddijken
  Naar verwachting is de nooddijk langs de Kemp in Horn volgende week maandag (2 augustus) helemaal verwijderd. Daarna kan er gestart worden met opruimen, wegdek reinigen en het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

  Wegen
 • Roermondseweg / Kanaalweg zijn weer open voor alle verkeer.
 • Na het weekend zijn de onderstaande wegen nog afgesloten:
  • Horn, de Kemp (gehele volgende week).  Aanwonenden kunnen hun woning bereiken.
  • Buggenum, Groezeweg en Wijnaardenweg (werkzaamheden Kuipers Kessel, ca. 4 weken)
 • Volgende week maandag (2 augustus) wordt het wegdek van de Kemp geïnspecteerd. Naar verwachting moeten er “kleine” herstelwerkzaamheden aan het wegdek, goten en bermen worden uitgevoerd.

  Werkzaamheden derden
  Enexis gaat in week 32 het stroomaggregaat op de Broekweg vervangen door een tijdelijke trafo. De werkzaamheden vinden plaats nabij Broekweg 6. Woningen aan de Broekweg blijven bereikbaar. 

Laatste nieuws - 29 juli 2021

 • 29 juli 2021 - 10.00 uur
  Riool
  Hoofdriolering, die onder water heeft gestaan, wordt volgende week (31) geïnspecteerd.

  Nooddijken
  Vandaag, 29 juli 2021, wordt de nooddijk langs de Kemp in Horn verwijderd. De werkzaamheden worden volgende week afgerond.
  Zaterdag 31 juli 2021 worden de zandzakken op de dijk in Buggenum verwijderd door vrijwilligers.

  Wegen
 • Roermondseweg / Kanaalweg
 • De scan van het wegdek van de Kanaalweg (verlengde Roermondseweg) tussen de Rijksweg Horn en de gemeentegrens is uitgevoerd. Er zijn geen ondergrondse gebreken geconstateerd. De zichtbare schades aan het asfalt worden vandaag, donderdag 29 juli 2021, gerepareerd. Naar verwachting gaat de Kanaalweg gelijktijdig met de Roermondseweg vandaag om 17:00 uur weer open voor alle verkeer.

 • In het weekend gelden alleen nog onderstaande afzettingen.
  • Horn, de Kemp (gehele volgende week).  Aanwonende kunnen hun woning bereiken.
  • Buggenum,  Groezeweg en Wijnaardenweg (werkzaamheden Kuipers Kessel,
   ca. 4 weken)
 • De werkzaamheden aan de Broekweg in Haelen zijn afgerond. De woningen zijn weer bereikbaar voor hulpdiensten.
 • Van Hooft verkeerstechniek en de buitendienst ruimen alle bebording en afzettingen op die niet nodig meer zijn voor het weekend.

  Bekijk op de kaart voor alle wegafzettingen.
   
 • 29 juli 2021 - 8.30 uur
  Vanaf vanmiddag 17:00 zullen alle afzettingen grotendeels verwijderd zijn, met uitzondering van de Kemp in Horn, en de Groezeweg en Wijnaarden in Buggenum.

Laatste nieuws - 28 juli 2021

 • 28 juli 2021 - 8.30 uur
  Riool
  Zodra de nooddijken zijn verwijderd worden de riolen van en nabij de Kemp te Horn en de Broekweg in Haelen gereinigd en geïnspecteerd.

  Nooddijken
  De nooddijk op de Broekweg in Haelen is verwijderd met uitzondering van enkele kleine opruimwerkzaamheden. Donderdag wordt de Broekweg met een wegdekreiniger gereinigd.

  Donderdag (29 juli) wordt gestart met het verwijderen van de nooddijk langs de Kemp in Horn. Voorbereidende werkzaamheden starten vandaag (28 juli) in de middag.

  In de Rohrstraat in Neer is de nooddijk in opdracht van het Waterschap verwijderd en opengesteld.
  Zaterdag worden de zandzakken op de dijk in Buggenum verwijderd door vrijwilligers.

  Wegen
  RoermondsewegEen wegdekreiniger is bezig met het reinigen van de rijbaan. Het reinigingen gaat moeizaam. De schades, scheuren, worden vandaag (28 juli) in het gedeelte tussen Haelen en de Rijksweg in Horn hersteld/gevuld. Naar verwachting wordt dit gedeelte donderdagavond opengesteld. Bij slecht weer kunnen geen reparaties uitgevoerd worden.

  Afhankelijk van de uitkomsten van de wegenscan van het wegdek van de Kanaalweg (verlengde Roermondseweg) tussen de Rijksweg Horn en de gemeentegrens worden herstelwerkzaamheden gepland. Er is nu nog geen zicht op het tijdstip van openstelling van dit gedeelte. De resultaten van de wegenscan worden vrijdag (30 juli) bekend.

  In het weekend gelden alleen nog onderstaande afzettingen.
  • Horn, de Kemp. (gehele volgende week)
  • Buggenum,  Groezeweg en Wijnaardenweg (werkzaamheden Kuipers Kessel,
   ca. 4 weken)
  • Horn, Kanaalweg (verlengde Roermondseweg) vanuit de rijksweg (onder viaduct)  tot aan Maasgouw. (afhankelijk van maatregelen die uit de wegenscan komen)

Vuilcontainers 
Vrijdag (30 juli) is de laatste dag om gratis rommel ten gevolge van de wateroverlast te brengen

Laatste nieuws - 27 juli 2021

27 juli 2021 - 08.30 uur

Riool

 • Het hoofdgemaal Roermondseweg is, naast alle andere, weer functioneel. 
 • De stankoverlast in Horn wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het hoogwater nu weggetrokken is uit de velden. 
 • Het retentiebekken is leeg. Wel staat er nog water op de akkers.
 • Zodra de nooddijken zijn verwijderd worden de riolen van en nabij de Kemp te Horn en de Broekweg te Haelen gereinigd en geïnspecteerd.

Nooddijken

 • Gisteren (26 juli) is gestart met het verwijderen van de nooddijk op de Broekweg. De werkzaamheden verlopen volgens planning. Naar verwachting kunnen de werkzaamheden eind deze week worden afgerond. Aansluitend wordt de nooddijk langs de Kemp verwijderd. Woningen aan de Kemp zijn met de auto bereikbaar. 
 • De legio blokken aan de Roermondseweg worden vandaag verwijderd. De Roermondsweg blijft minimaal tot donderdagavond (29 juli) gesloten. 
 • In de Rhorstraat Neer, nabij de bypass ligt nog een nooddijk van het Waterschap. In de loop van vandaag laat het Waterschap weten wanneer hun aannemer de dijk gaat verwijderen. 
 • In Buggenum gaat de coupure vandaag open. Zandzakken op de dijk worden aanstaande zaterdag (31 juli) met vrijwilligers, o.a. jongeren van de organisatie Ahmadiyya Moslim (landelijke organisatie) die zich vorige week spontaan aanmelden, uitgevoerd. 

Wegen

 • Alle wegen die “ondergelopen” waren of last van kwelwater hadden zijn gisteren, 26 juli, geïnspecteerd. Er is alleen schade aan de Roermondseweg. 
  • Roermondseweg
   De schades zijn dusdanig dat deze direct gerepareerd moeten worden. Vandaag wordt nog plaatselijk slib op de rijbaan verwijderd. Verder wordt het gedeelte waar onderspoeling onder het asfalt wordt verwacht gescand. Woensdag (28 juli) worden de scheuren in het gedeelte tussen Horn en de Rijksweg in Horn gevuld. Naar verwachting wordt dit gedeelte donderdagavond (29 juli) opengesteld. Afhankelijk van de uitkomsten van de scan van het wegdek van de Roermondseweg tussen de Rijksweg en de gemeentegrens worden herstelwerkzaamheden gepland. Er is nu nog geen zicht op het tijdstip van openstelling van dit gedeelte van de Roermondseweg. 

Vuilcontainers

 • We vragen iedereen die geen waterschade heeft, geen vuilnis in de containers voor inwoners met waterschade te deponeren.

Milieupark

 • Aanstaande vrijdag (30 juli) is de laatste dag dat mensen uit de gemeente Leudal, die waterschade hebben gehad hun spullen gratis naar het milieupark kunnen brengen.

Laatste nieuws - 26 juli 2021

 • 26 juli 2021 - 16.00 uur
  Wegafzetting
  In verband met het hoogwater, wegpompen en inspectie van de wegen zijn vanaf morgenavond, 27 juli, de volgende wegen voorlopig nog gesperd.

  Het betreft wegen in Horn, Haelen en Neer.

  Voor meer informatie zie bijgevoegde kaart.
  Zodra de wegen weer begaanbaar zijn wordt hierover gecommuniceerd.

 • 26 juli 2021 - 08.30 uur
  Nooddijken
  Vandaag wordt gestart met het verwijderen van de nooddijk op de Broekweg. De werkzaamheden gaan nog de hele week duren.

  Aansluitend wordt de nooddijk langs de Kemp verwijderd. Woningen aan de Kemp zijn wel met de auto bereikbaar.
  De Legio blokken aan de Roermondseweg worden pas verwijderd als de Roermondsweg open kan. De weg wordt vandaag geïnspecteerd.

  Vuilcontainers
  Er is contact geweest met de gedupeerde over het weghalen van afval. Zij kunnen naar het milieupark. De adressen zijn bekend bij Maasland. Alleen bij partyhoeve de Geer staat nog een container.

  Wegen
  Alle wegen die “ondergelopen” waren of last van kwelwater hebben gehad worden vandaag, 26 juli, geïnspecteerd.

Laatste nieuws - 23 juli 2021

 • 23 juli 2021 - 9.00 uur
  Nooddijk
  Maandag 26 juli wordt gestart met het weghalen van de nooddijk aan de Broekweg

  Roermondseweg
  De Roermondseweg blijft tot na het weekend (24/25 juli) gesloten.

  Evacuatieplicht Broekweg Haelen opgeheven

  De evacuatieplicht voor de bewoners aan de Broekweg in Haelen is opgeheven. Bewoners die dit willen kunnen terugkeren naar hun woning echter is dit op eigen verantwoordelijkheid, want de woning is mogelijk nog niet bereikbaar voor de hulpdiensten. De politie blijft surveilleren in het gebied.

Laatste nieuws - 22 juli 2021

 • 22 juli 2021 - 17.00 uur
  Bypass in Neer
  Het waterschap waarschuwt voor Botulisme in de bypass van Neer.
  Er worden linten gespannen langs het fietspad en er wordt bekeken of er waarschuwingsborden geplaatst kunnen worden om bezoekers  te wijzen op het risico op botulisme.

  Ook wordt verzocht honden aan de lijn te houden en niet in het water te laten zwemmen.
  Meer informatie over Botulisme: https://www.rivm.nl/botulisme

  Wet tegemoetkoming schade
  Voor de Wet tegemoetkoming schade is het belangrijk dat getroffen inwoners, ondernemers en instellingen niet alleen alle geleden schade maar ook gemaakte kosten zo goed mogelijk documenteren.

 • 22 juli 2021 - 9:00 uur

  Rioolstelsel
  Vandaag (22 juli) wordt er gewerkt aan het rioolstelsel aan de Kemp in Horn.

  Nooddijk aan de Broekweg
  De nooddijk aan de Broekweg wordt na het weekend (24/25 juli) opgeruimd. Het waterschap pompt het water weg, echter heeft dit tijd nodig. Dit betekent dat bewoners die dit willen kunnen terugkeren naar hun woning aan de Broekweg, echter is dit op eigen verantwoordelijkheid/risico, omdat de woning mogelijk nog niet bereikbaar is voor de hulpdiensten.

  De Roermondse weg blijft voorlopig gesloten i.v.m. het kwelwater.

Laatste nieuws - 21 juli 2021

 • 21 juli 2021 - 17:00 uur
  Evacuatieplicht Broekweg Haelen opgeheven
  De evacuatieplicht voor de bewoners aan de Broekweg in Haelen is opgeheven. Bewoners die dit willen kunnen terugkeren naar hun woning echter is dit op eigen verantwoordelijkheid, want de woning is mogelijk nog niet bereikbaar voor de hulpdiensten. De politie blijft surveilleren in het gebied.

  De wegen blijven gesloten
  Ook de Roermondseweg blijft nog afgesloten i.v.m. wateroverlast.

 • 21 juli 2021 - 15.30 uur 
  Informatie over containers
  Voor bewoners van de Kemp geldt dat ze door waterschade getroffen goederen in de container van Maasland kunnen deponeren. Scheiden is niet noodzakelijk.
  De Broekweg is nog steeds geëvacueerd gebied. Wel kan er met de gemeente gebeld worden voor een maatwerkafspraak, zodat gezocht kan worden naar een passende oplossing.
   
 • 21 juli 2021 - 11.00 uur
  Leegpompen retentiebekken
  Het Waterschap Limburg gaat vandaag (21 juli) starten met het leegpompen van het retentiebekken in Horn/Haelen. Hierdoor wordt de leegloop van het bekken aanzienlijk versneld en kunnen de opruimwerkzaamheden aan de Broekweg en de Kemp sneller worden opgepakt. Zodra daadwerkelijk de pompen zijn geïnstalleerd wordt een verdere inschatting gemaakt van de daling van het water in het retentiebekken. 

   
 • 21 juli 2021 - 09.00 uur
  Er worden maatregelen getroffen m.b.t. de verwachte regenbuien in het weekend en het rioolstelsel bij de Kemp en Broekweg.

  Broekweg en Roermondseweg worden in de loop van deze dag (21 juli) aangesloten op een noodvoorziening van Enexis, zodat er weer stroom is.


  Opruimen en financiële ondersteuning
  De gemeente draagt zorg voor het opruimen van de openbare ruimten binnen de kernen(Melddesk, telefoonnummer: 0475-859000 of email: info@leudal.nl). De opruimwerkzaamheden worden ook vandaag (21 juli) voortgezet, waaronder het opruimen van de nooddijk. Waterschap draagt zorg voor het opruimen van de openbare ruimten langs de maas en de uiterwaarden.

  Particulieren die water weg moeten pompen kunnen zich melden bij de brandweer: 0900-0904.

  De Gemeente heeft op verschillende plekken containers geplaatst voor het opruimen van goederen die waterschade hebben, evenals big-bags geplaatst voor zandzakken.

  Privé kan ook bij RD Maasland een container gevraagd worden.

  Bewoners met waterschade kunnen hun goederen gratis brengen naar het milieupark in Roggel.

  Financiële ondersteuning

  Heeft u schade? Maak dan goede foto’s en aantekeningen. Meldt het bij de eigen verzekering. Indien deze de schade niet dekt, kan op een later moment (mist aan de voorwaarden wordt voldaan), gebruik worden gemaakt van de WTS. Hierover volgt meer informatie via onze gemeentelijke kanalen, zodra deze er is. Kijk ook alvast op: www.rijksoverheid.nl (zoeken op WTS)

Laatste nieuws - 20 juli 2021

 • 20 juli 2021 - 16.30 uur
  Water retentiebekken
  Het water in het retentiebekken zakt heel langzaam (2 cm per uur). De verwachting wanneer het water weg is, is pas na het weekend, 24 &25 juli. Voor bewoners aan de Broekweg en Partyhoeve de Geer betekent dit dat ze voorlopig nog niet terug kunnen. De gemeente informeert bewoners hier persoonlijk over. De politie houdt toezicht op de woningen.

  De wegen blijven gesloten
  Het water in het retentiebekken moet weg zijn, voordat de Roermondseweg open kan

 • 20 juli 2021 - 9:00 uur 
  Opruimwerkzaamheden
  Bij De Kemp in Horn wordt vandaag (20 juli) gestart met opruimen. In Horn staan containers op de hoek Van Hornestraat/Burgemeester Magneestraat. 
  Daarnaast is het opruimen van het zwerfafval dat na het hoogwater is blijven liggen een verantwoordelijkheid van het Waterschap en Rijkswaterstaat. Voor Rijkswaterstaat geldt het gehele gebied dat binnen de dijken valt (stroomgebied maas + uiterwaarden).

  De wegen blijven gesloten
  Ook de Roermondse weg blijft nog afgesloten i.v.m. wateroverlast.

Laatste nieuws - 19 juli 2021

 • 19 juli 2021 - 17:00 uur 
  Laatste nieuws over WTS.
  Gelet op de aard en de omvang van de ramp heeft het kabinet besloten de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) toe te gaan passen. Op deze wijze wil het kabinet de getroffenen ondersteunen. De Wts maakt het namelijk mogelijk om, op grond van een nog op te stellen ministeriële regeling die wordt toegesneden op de rampsituatie, gedupeerden een tegemoetkoming in de geleden materiële schade en de gemaakte kosten toe te kennen. Het gaat om een tegemoetkoming en niet om een volledige vergoeding.

  Belangrijke voorwaarde
  Belangrijke voorwaarde is dat de schade en kosten niet redelijkerwijze verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar zijn.

  Onduidelijkheid
  Op dit moment is er echter nog veel onduidelijk, ook omdat er nog niet overal een stabiele situatie is opgetreden. Pas als de situatie stabiel is, kan het schadegebied worden vastgesteld en kan er begonnen worden met het vaststellen van de daadwerkelijk geleden schade en de gemaakte kosten.

  Vergeet niet om foto’s te maken van de schade en Houd de gemeentelijke website in de gaten voor de laatste informatie.
   

 • 19 juli 2021 - 16:00 uur 
  Waar kan ik met mijn spullen o.a. etenswaren, die waterschade hebben naartoe?
  In Buggenum zijn op 3 locaties aan de Dorpsstraat containers gebracht voor het opruimen van puin. Ook in Horn staan containers. In Haelen nog niet omdat bewoners nog niet terug naar hun woning mogen. Daarnaast mogen mensen met waterschade hun spullen naar de milieustraat brengen. De adressen die het betreft zijn in kaart gebracht en bekend bij het milieupark. Locatie is Bevelantstraat 1 in Roggel. Het milieupark opent op dinsdag 09:00 uur

 • 19 juli 2021 - 14.00 uur
  Verzekeringen
  De meeste verzekeringen dekken geen schade bij hoogwater. De WTS (Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen) komt hier wel aan tegemoet. Hierover hebben we informatie staan bij onze Q&A. Daarnaast gaat de gemeente bewoners die schade hebben door hoogwater op de Broekweg, de Kemp en klein Hanssum persoonlijk benaderen.

  Laatste stand van zaken rondom hoogwater en zandzakken
  Het water in de Kemp in Horn zakt langzaam.
  In Buggenum zijn op 3 locaties aan de Dorpsstraat containers gebracht voor het opruimen van puin. Daarnaast staan er big-bags waar mensen het zand en zandzakken in kwijt kunnen. De opruimwerkzaamheden in Buggenum worden naar verwachting in de loop van de middag afgerond.

  Hoe zit het met de wegen die afgezet zijn?
  Zodra het water uit de straten weg is, wordt de weg beoordeeld. Zodra deze veilig zijn en er geen verzakkingen worden geconstateerd informeren we via de gemeentelijke kanalen wanneer deze weer worden vrijgegeven. Dit betekent dat we deze wegen langer afgesloten laten dan wellicht verwacht. 

   
 • 19 juli 2021 - 9.00 uur

  Bewoners van de Kemp in Horn mogen terug naar hun woning. Bewoners van de Broekweg in Haelen nog niet. 

  Bewoners van de Kemp in Horn mogen terug naar hun woning. Bewoners van de Broekweg in Haelen mogen nog niet terug naar hun woning. Dit omdat het risico bestaat dat de dijk niet bestand is tegen het hoogwater. Daarnaast staat het water in het retentiebekken hoger dan de ligging van de woningen. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Houd de gemeentelijke kanalen in de gaten voor meer informatie. 

Contact opnemen

 • Gemeente Leudal blijft ook bereikbaar voor vragen en meldingen over wateroverlast. U kunt ons bereiken (tijdens kantoortijden) via ons reguliere nummer (0475) 85 90 00. U komt terecht in ons keuzemenu.
 • In geval van een verstopte riolering in de straat, zijn we ook buiten kantooruren via (0475) 85 90 00 te bereiken. Kies vervolgens optie 4 in het keuzemenu.
 • Bij acuut gevaar belt u 112: U kunt uzelf niet in veiligheid brengen.
 • Bij geen spoed, wel brandweer ter plaatse belt u 0900 0904: Er is risico op kortsluiting of brand. Ook voor losliggende putdeksels op de weg belt u dit nummer.
 • Bij twijfel belt u altijd 112. Meer informatie: www.brandweer.nl/geenspoed 

Impressie hoogwater Buggenum en Neer

Onderstaand filmpje geeft een indruk van het hoogwater bij Buggenum en Neer.
Deze film is gemaakt door Wim Boonen uit Neer.

Brief aan inwoners namens burgemeester Schmalschläger

Onze burgemeester heeft een persoonlijk bericht voor u, de inwoners van gemeente Leudal, naar aanleiding van het hoogwater. Lees de brief hieronder.

Brief aan inwoners namens burgemeester