Thuis energie besparen is altijd een slim idee. Het scheelt euro’s op je energierekening en je helpt het klimaat er ook nog mee. Besparen kan vaak al heel makkelijk. Door je gedrag aan te passen, of door nog eens goed naar de energiezuinigheid van je huis te kijken. Op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/(externe link) vind je allerhande tips om je een eind op weg te helpen.

Duurzaamheidscampagne

Onder de naam 'Duurzaam Leudal' loopt vanaf oktober 2020 tot en met december 2021 een campagne over duurzaamheid. Deze campagne is een initiatief van de gemeente Leudal, Leudal Energie en Rabobank Peel, Maas en Leudal.

Het doel van de campagne “Eenvoudig energie besparen: waarom niet?” is om inwoners van onze gemeente bewust te maken van de mogelijkheden voor energiebesparing. Maar nog belangrijker is om op een laagdrempelige manier je te kunnen verdiepen in de concrete mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken. Onderdeel van de campagne zijn een pop-up store in het centrum van Heythuysen met een heuse winkel voor eenvoudige besparingsproducten, informatie-avonden verdeeld over de dorpskernen, een huis-aan-huis duurzaamheidskrant en de mogelijkheid om een handige en gebruiksvriendelijke zelftest te doen. Kijk voor meer informative op de website: www.duurzaamleudal.nl(externe link)

Van energiezuinig naar aardgasloos

Op de langere termijn is het de bedoeling dat we onze doelstellingen halen om in 2050 de gebouwde omgeving aardgasloos te maken. De overgang naar een alternatieve warmtebron is veel gemakkelijker en kostenefficiënter als je huis minder energie verbruikt. Kleine energiebesparende maatregelen tellen naar verloop van tijd aardig op, maar bij het aardgasloosbestendig maken van woningen zijn meestal grotere ingrepen zijn nodig: isolatie van dak, vloer en spouwmuren, dubbel of zelfs driedubbelglas. Dit kan duur zijn, maar vooral bij huizen met energielabel D of lager scheelt het enorm op je energierekening. Afhankelijk van je energielabel heb je het investeringsbedrag vaak snel terugverdiend. Voor meer informatie en advies, kijk op www.duurzaambouwloket.nl/leudal(externe link).

Daarnaast is de gemeente ook bezig met de verduurzaming van ons eigen maatschappelijk vastgoed. Elke paar jaar wordt gekeken of gebouwen bij een onderhoudsbeurt ook direct een besparingsslag kunnen maken. In enkele gevallen is het zelfs al mogelijk om over te stappen op een aardgasloze warmtebron. Op die manier geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld.