Afgelopen dinsdag heeft premier Rutte samen met Minister Hugo de Jonge in een persconferentie aangegeven welke maatregelen vanaf 1 juni verder versoepeld worden. Het is begrijpelijk dat deze versoepeling van maatregelen ook vragen oproept voor het dagelijks leven in de gemeente Leudal. Wat mag nu eigenlijk wel en wat mag niet?

Burgemeester Schmalschläger komt twee keer per week samen met een corona kernteam om te bekijken wat de gevolgen van de nieuwe landelijke regels voor de gemeente Leudal zijn en welke vragen onze inwoners, ondernemers en verenigingen vooral hebben.

We stelden de burgemeester een aantal vragen:

1) Burgemeester, wat mag nu eigenlijk wel en wat mag niet?

“Dat is meteen de meest lastige vraag voor ons allemaal. Er zijn vanaf het begin van de lockdown ontzettend veel regels opgesteld en steeds als we er een beetje aan gewend zijn, moeten we bij de aankondiging van een versoepeling weer opnieuw leren wat de aangepaste regels zijn en wat wel en niet mag. Het belangrijkste is in elk geval: houd 1,5 meter afstand, blijf weg van drukke plekken, werk zoveel mogelijk thuis, was vaak uw handen en blijf thuis wanneer u verkoudheidsklachten heeft.” 

2) Maar wat zijn dan bijvoorbeeld de regels voor aantallen en afstand buiten en thuis?

“We hebben de premier horen zeggen dat hij de regels voor buiten wil versoepelen. Daar waar er eerst sprake was van een maximum van 3 personen, geldt er nu buiten alleen de verplichting van 1,5 meter afstand en het dringende advies om drukte te vermijden. Thuis geldt nu in elk geval nog de richtlijn maximaal 3 mensen op bezoek én ook dan 1,5 meter afstand houden. Zowel binnen als in de tuin of op het balkon.” 

3) Waar kan ik die regels allemaal teruglezen?

“De landelijke regels worden al vanaf het begin van de lockdown vertaald naar een regionale noodverordening. Maar eerlijk is eerlijk, die noodverordening bevat best wel veel juridisch taalgebruik dat echt niet altijd makkelijk te begrijpen is. Mijn tip is daarom: kijk op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Daar staat bijvoorbeeld onder het kopje ‘Coronavirus en dagelijks leven’ ontzettend veel handige informatie over afstand houden, sport, groepsvorming, mondkapjes en ga zo maar door. Het handige aan deze website is dat hier altijd de meest actuele informatie staat! En mocht het een keer zo zijn dat de veiligheidsregio of een lokale gemeente zelf een nadere invulling aan een regel kan geven, bijvoorbeeld bij het instellen van een gebiedsverbod, dan staat dit er ook bij vermeld.” 

4) Vanaf 1 juni 12.00u mogen de horeca weer open. Wat betekent dit voor Leudal?

“De opening van de horeca is een spannende stap. Ik vind het ontzettend goed dat er voor horeca-ondernemers weer betere tijden gaan aanbreken, maar met alle regels die er gelden is dit wel een hele klus. Vanuit de gemeente gaan we horeca-ondernemers vóór 1 juni zo goed mogelijk begeleiden in de voorbereidingen op een veilige herstart. Vanaf 1 juni zullen onze toezichthouders & handhavers horeca hoog op hun lijstje hebben staan. Niet alleen om te kijken of de horeca ondernemer zich aan de regels houdt, maar ook of de gasten de noodzakelijke regels opvolgen. Zo niet, dan kunnen er zowel voor de ondernemer als voor de gasten boetes vallen.” 

5) En vanaf 2 juni gaan ook de middelbare scholen weer van start. Heeft u daar als gemeente ook een rol in?

“Het heropenen van de middelbare scholen is vooral werk voor de scholen zelf en de overkoepelende stichtingen. Wat wel een héél belangrijk aandachtspunt is, is het feit dat onze scholieren weer volop op de fiets zullen stappen en dat een veelgebruikte fietsroute momenteel een locatie is waar een gebiedsverbod geldt (Defensieweg Baexem). Wij zullen als gemeente ervoor zorgen dat er vóór 2 juni een doorgang voor scholieren komt, waardoor zij veilig van en naar school kunnen!” 

6) Het is vandaag Hemelvaartsdag en heerlijk weer, moeten we nog ergens extra alert op zijn? 

“Eigenlijk blijft gelden wat we de afgelopen weken ook al hebben gezegd. Geniet van de zon, maar doe dat zoveel mogelijk in uw tuin of op het balkon. En als u dan naar buiten wilt om even een ommetje te maken of een verfrissend ijsje te halen; vermijd dan drukte, houd 1,5 meter afstand en maak uw uitje zo kort mogelijk. Onze buurgemeente Roermond, en ook de gemeente Venlo, heeft afgelopen weekend al ervaren hoe zeer de drukte voor problemen kan leiden. Zij hebben nu dan ook extra maatregelen genomen (zie  persbericht Veiligheidsregio Limburg-Noord: Voorkomen van drukte).... Dat willen we in Leudal toch zeker niet?! 


Kortom: geniet van deze mooie dag, maar doe het waakzaam en met gezond boerenverstand!”