Asielzoekerscentrum scheidt afval en ruimt zwerfvuil op

Geplaatst op:
foto van een groene speelgoed vuilnisbak

Bewoners van het Asielzoekerscentrum doen al twee jaar mee aan de zwerfvuilactie ´Leudal Schoon aan de Maas´.

Dit jaar doen ze weer mee, op dinsdag 26 maart 2019. En dit jaar wordt er niet alleen aandacht besteed aan het opruimen van zwerfvuil, maar ook het scheiden van afval. Zoals we dit bij alle huishoudens in Leudal gewend zijn.

Buitenstebinnen gaat les geven over het scheiden van afval. De eerste les wordt gegeven op A.Z.C.-school De Brink in Baexem. Op 12 maart 2019 start de Middenbouwgroep met een les over de natuurlijke kringloop; de appel die uit de boom valt en  opgegeten wordt door wormen, schimmels en bacteriën. Hierdoor komen voedingstoffen vrij en lossen ze op in het water in de grond. De appelboom kan deze voedingsstoffen vervolgens opnemen met haar wortels en weer nieuwe appels laten groeien. Op deze manier produceert de natuur geen afval. 

Natuurlijk kringloop

Deze natuurlijke kringloop wordt nagebootst. Nadat het fruit opgegeten is, wordt het afval verzameld in de gft-emmer. Daarna wordt de afvalemmer geleegd in de composthoop in de schooltuin. Vervolgens gaat de klas een appelboom planten. En als de compost na een jaar rijp is kan die de appelboom weer voeden.

Recyclen

De leerlingen wordt ook geleerd, dat al het gft-afval in Nederland apart verzameld wordt in een groene container en dat dit gft-afval rechtstreeks naar de compostfabriek gaat. 
In het A.Z.C. wordt dan ook al het keukenafval apart gehouden. Op 14 maart 2019 krijgen de kleuters les en op 25 maart 2019 de Bovenbouwgroep. Met de Middenbouw- en Bovenbouwgroep wordt ook gekeken naar al het andere afval dat in de klas geproduceerd wordt. Wat kan er nog meer gescheiden worden en kunnen we in de klas ook iets met dat afval? Kortom; we gaan recyclen!

Asielzoekerscentrum scheidt afval en ruimt zwerfvuil op

Asielzoekerscentrum scheidt afval en ruimt zwerfvuil op