Wat is het?

Grof huisvuil of grofvuil is afval dat te groot of te zwaar is om in een vuilniszak of container te stoppen, zoals meubels of vloerbedekking. De gemeente haalt het meeste grofvuil op, behalve bijvoorbeeld bouw- en sloopafval. 

Wat moet ik doen?

Heeft u huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is om in een container te stoppen? Dit noemen we grofvuil. Denk daarbij aan oude meubels of vloerbedekking. U kunt grof huishoudelijk afval tegen betaling naar de milieuparken van RD Maasland(externe link) brengen. Hiervoor gelden de volgende regels:

  • afval moet gescheiden worden aangeleverd;
  • maximaal 2 m3 per week, per afvalpas;
  • identificatie is verplicht, alleen toegang met afvalpas;
  • bedrijfsafval wordt niet geaccepteerd;
  • aanbieden van asbest: maak het asbest eerst vochtig en verpak het 2 keer in goed hanteerbaar en dik doorzichtig en dichtgeplakt plastic, maximaal 500 kilo per keer (ongeveer 15 platen). Meer informatie over asbest (Rijksoverheid).(externe link)

Op laten halen

Heeft u geen aanhangwagen om uw spullen (géén bouw- en sloopafval) naar het milieupark te brengen, dan kunt u ook gebruik maken van de ophaalservice van RD Maasland. Tegen betaling halen zij het grof vuil dan bij u aan huis op. U kunt zich hiervoor aanmelden door hen tijdens werkdagen te bellen (tel. (0475) 59 46 32) of een e-mail te sturen. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn om een wagen vol te kunnen laden, neemt men contact met u op om te laten weten wanneer het grof huisvuil bij u wordt opgehaald.

Meer informatie kunt u vinden op de website van RD Maasland(externe link).

Bedrijven

Bedrijven moeten een aparte overeenkomst sluiten met een particuliere afvalinzamelaar voor het ophalen van grofvuil.